Eva Besnyö en Robert Capa weer samen in het Joods Historisch Museum

Op 23 februari 2007 brengt het Joods Historisch Museum in Amsterdam het werk van twee beroemde twintigste-eeuwse fotografen samen in één tentoonstelling. Dan opent een expositie met een grote Magnumpresentatie van Robert Capa’s werk en wordt tegelijktijd een oeuvre-overzicht met veel onbekende foto’s van Eva Besnyö gepresenteerd.
Besnyö (1910-2003) en Capa (1913-1954) zijn beide in Boedapest geboren.
Het blijkt dat ze bij elkaar in de buurt woonden en elkaar als kind al ontmoetten. Later, begin jaren dertig in Berlijn, hielp Besnyö Capa aan werk in een fotolaboratorium. Besnyö vertrok naar Nederland maar kort na de Tweede Wereldoorlog ontmoetten zij elkaar weer in Amsterdam.

Met de presentatie van Eva Besnyö’s werk is iets bijzonders aan de hand. Adriaan Elligens, directeur van het Maria Austria Instituut en als zodanig beheerder van Besnyö’s archief, heeft samen de Henrik Barends van uitgeverij Voetnoot het hele archief nog een grondig doorgekeken. Tot hun eigen verrassing konden zij 60 (voor zover bekend) niet eerder gepubliceerde foto’s selecteren. Barends en Elligens vonden een aantal bijzondere (vrouwen-)portretten en beelden van een reis op de oceaanstomer de Nieuw Amsterdam. Daarnaast zijn er 40 weinig gepubliceerde foto’s bijeengezocht. Samen met de 100 beelden van de door Tineke de Ruiter geselecteerde ‘keurcollectie’ vormen zij de inhoud van deze expositie en een nieuwe publicatie.

De tentoonstelling van Robert Capa is samengesteld door zijn agentschap Magnum. Curator Bernadette van Woerkom van het JHM wil deze expositie aanvullen met historische publicaties van Capa’s werk en de documentaire Robert Capa: in Love and War uit 2003. In die documentaire, waarin allerlei aspecten uit leven en werk van Capa aan de orde komen, zit ook een interview met Eva Besnyö.