Eve Arnold (99) overleden

Enkele maanden voor ze 100 zou worden is in Londen Eve Arnold overleden, de fotografe die met een reportage van de opnamen van de speelfilm The Misfits in 1960, met Marilyn Monroe, wereldfaam vergaarde. Ze was sinds 1951 lid van het agentschap Magnum.
Arnoid werd geboren in Philadelphia in 1912. Tijdens haar werk in Long Island bij een fotolab kreeg ze steeds meer belangstelling voor fotografie. Ze volgde een cursus van zes weken en slaagde er daarna in om te publiceren in bladen als Picture Post, Time en Life. Ze portretteerde beroemdheden als Monroe, Joan Crawford, Elizabeth Taylor, Malcolm X en Margaret Thatcher.

In 1960 verhuisde ze naar Londen, om daar de rest van haar leven te wonen. Intussen reisde ze de wereld over, vaak ook in opdracht van het destijds fameuze Sunday Times Magazine. In de jaren zeventig en tachtig maakte ze vele reizen, onder meer naar Dubai en Afghanistan. Ze behoorde tot de eerste westerse fotografen die China konden bezoeken in die jaren.

Over de thema’s in haar werk zei ze ooit: ‘Ik ben arm geweest en wilde armoede documenteren, ik heb een kind verloren en was geobsedeerd door geboorten, ik was geïnteresseerd in politiek en wilde weten hoe het onze levens beïnvloed, ik ben een vrouw en wilde meer weten over vrouwen.’

Uitgebreide necrologie bij British Journal of Photography: Magnum photographer Eve Arnold dies

TIME Lightbox: Eve Arnold: 21 April 1912 – 4 January 2012

Radiointerview uit 1996 bij de BBC: Desert Island Discs