Even overvliegen naar Moskou voor een expositie

De Nederlandse fotografen Miloushka Bokma en Milette Raats exposeerden in de eerste helft van december in de Moskouse galerie Cicterna. Hieronder een verslag van hun verblijf, in woorden en beelden.
Verslag door Milette Raats

Een stoffig straatbeeld met majesteuze gebouwen, grijs wolkendek boven het hoofd, beetje ontheemd en tevens opwinding voor het onbekende. Een zeer bijzondere ervaring om voor je opening even over te vliegen naar Moskou.

Op uitnodiging van Galerie Cicterna/Moscow zijn collega fotografe Miloushka Bokma en ik, Milette Raats drie maanden geleden aan de voorbereidingen begonnen van deze expositie. De moderne, betonnen ruimte is nieuw opgezet, gigantisch van omvang en bedoeld voor een breed scala aan culturele mogelijkheden.
Zo’n 25 beelden per fotograaf wilde men tentoonstellen. Een curieuze ervaring om zoveel beeld met TNT te versturen in de hoop dat het ook kwalitatief goed geprint wordt. Hewlett Packert sponsorde de 150cm x 110cm beelden die geprint zouden worden op hard plastic.

De fotografie in Rusland wordt hoofdzakelijk in zijn klasssieke vorm tentoongesteld. Ons werk werd dan ook als zeer vernieuwend en adrenalineverhogend ontvangen op de opening. Een groot compliment om mensen zo geïnspireerd te zien, wat ook zijn positieve weerslag heeft op ons als fotografes/beeldmakers. Bovendien ga je weer met geheel andere ogen naar je eigen beeld kijken, daar je geheel andere conversaties hebt als in het met moderne kunst overgoten westelijke deel van Europa.

Naast de inrichting en voorbereidingen voor de opening aldaar hadden we gelukkig nog wat tijd om deze miljoenenstad te verkennen. Onofficieel woonachtigen meegeteld wonen er zo’n 25 miljoen mensen, wat merkbaar is in de spits en avonden. Onveilig gevoel was niet aan de orde, omdat er continu mensen op straat zijn. Oud en jong zijn nog tot in de late uurtjes in beweging, wat de sfeer op straat erg gemoedelijk maakt. Ongetwijfeld zal dit beeld geheel anders zijn in de buitenste buitenwijken. Veelal leeft men met veel mensen op een te kleine ruimte wegens de hoge huren en dus is even naar buiten een welkom stukje privacy.

Hotel Cosmos straalde ons toe bij aankomst in de vorm van Vegas-riekend neon.
Na anderhalf uur ondergrondse was dit beeld wel het laatste qua verwachting.
De hippe coffee -en sushibars schieten de grond uit in het centrum. Het leek ‘het beste seizoen’ voor sushi en we hebben er ons dan ook aardig aan tegoed gedaan. De ‘nouveau riche’ in dikke Hummers was ondergedoken. Van hen hebben we helaas geen glimp op mogen vangen.
Ondanks de grijsheid, dan doel ik hoofdzakelijk op het weer… heeft Moskou mijn hart zodanig doen roeren dat ik zeker terugkeer in de toekomst.