Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

DWDD Pop-Up Museum 2 – Beatrice de Graaf

29 januari 2016 tot 22 mei 2016

€10
DWDD beatrice de graaf

Wegens groot succes opent het Allard Pierson Museum op 29 januari 2016 voor de tweede keer zijn deuren voor het DWDD Pop-Up Museum. In het Pop-Up Museum tonen gastconservatoren werken uit diverse musea en erfgoedinstellingen. Gastconservator Beatrice de Graaf koos voor het Nationaal Archief en selecteerde unieke beelden uit de fotocollectie.

De soldaat
Beatrice de Graaf, professor for the History of International Relations and Global Governance aan de Universiteit Utrecht, koos als thema ‘Het lichaam van de soldaat’. Daarvoor dook zij het fotodepot van het Nationaal Archief in en selecteerde vijftien foto’s. Deze selectie combineert zij met objecten uit het Nationaal Militair Museum.

Beatrice de Graaf over haar keuze ‘Het lichaam van de soldaat is kwetsbaar. Eeuwenlang maakten vorsten, heersers, keizers gebruik van hun onderdanen en stuurden hen als slaven de strijd in. Soldaten waren kanonnenvoer, ze vormden een menselijke verdedigingswal om hun heersers. Al die tijd bleef de soldaat een man zonder gezicht. Dat veranderde pas in de Napoleontische tijd, toen de soldaat meer en meer een herkenbare gedaante kreeg. De burgersoldaat klom op in rang, en kon zelfs bijgezet worden in het Pantheon van helden. Afkomst deed er immers niet toe. De doodscultus rond gevallen helden is van de 19e eeuw, maar leeft tot op de dag van vandaag voort in ordes en onderscheidingen, in vereringen van het krijgsbedrijf in films, videospelletjes en jihadfantasieën.’

De grootste fotocollectie van Nederland
De vijftien getoonde foto’s zijn gekozen uit fotocollectie van het Nationaal Archief die met 15 miljoen foto’s de grootste collectie van Nederland is. Als hoogtepunten kunnen twee bijzondere foto’s genoemd worden:

Jan van Hoepen fotografeerde gesneuvelde Britse soldaten op het slagveld van Spionkop tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika ( 24 januari 1900). In een tijd dat dergelijke beelden nog geen gemeengoed waren valt deze foto op door zijn directe weergave.

Willem van de Poll maakte in 1946 een fotoreportage over Nederlandse oorlogsvrijwilligers in Malakka en Indië die in boekvorm verscheen onder de titel ‘Kerels van de daad’. Met het bijschrift ‘Even uitblazen, straks is het hun beurt weer’ geeft hij een sereen beeld van rustende en lezende militairen voordat zij in actie moesten komen tijdens de politionele acties.

Lezing Beatrice de Graaf
Op zondag 7 februari geeft Beatrice de Graaf, in het kader van de tentoonstelling 24 uur met Willem, bij het Nationaal Archief een lezing: Willem I en zijn radicalen. Tijd: 13.00 – 14.30 uur. Kosten: € 10,- , inclusief bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem. Reserveren: events@nationaalarchief.nl

Gegevens

Begin:
29 januari 2016
Einde:
22 mei 2016
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127
Amsterdam, 1012 GC Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.allardpiersonmuseum.nl/