Ngem En was fotograaf onder het communistische bewind van Pol Pot in Cambodja in de jaren zeventig. Hij nam foto’s van gemartelde mensen en van mensen vlak voor ze vermoord werden. Duizenden zielverscheurende foto’s hangen in het Tuol Sleng Museum, ook wel het Museum van Volkerenmoord, in Phnom Penh, Cambodja. Dit museum laat zien hoe onmenselijk het regime heeft gehandeld.
Nu wil Ngem En een museum oprichten om de foto’s die hij van de verschillende communistische leiders heeft genomen te exposeren. Dit project zou, aldus Ngem En in een interview, de mogelijkheid bieden om excuses te maken aan alle slachtoffers van die periode. Het zou een achter gesloten deuren gebleven waarheid naar buiten brengen. Hij wil foto’s tentoonstellen van alle leiders van 1975 tot 1979, onder wie Nuon Chea, Son Sen en de meest beruchte leider Pol Pot.
Ngem En hoopt dat dit project de toekomstige generaties Cambodianen doet begrijpen wat het land is aangedaan. Ook zegt hij dat het museum toeristen kan lokken en dat zou goed voor de economie zijn.
Het bloederige verleden van Cambodja is al jaren een bron van inkomsten voor het land. Zo wordt het graf van Pol Pot jaarlijks door duizenden mensen bezocht, net als het Museum van Volkerenmoord, dat is gevestigd in een oude martelkamer van het regime.
Youk Chhang, een onderzoeker naar de wreedheden, zegt in een oud interview dat Cambodja bekend staat om twee dingen, het tempelcomplex Angkor Wat en de zogenoemde ‘Killing Fields’, de plaatsen waar de sporen van een verleden vol gruwel zichtbaar zijn. Als het Ngem En lukt om het museum op te richten, zal Cambodja in de toekomst een derde toeristische trekpleister rijker zijn.
Ngem En hoopt het museum te vestigen in Anlong Veng, een voormalige basis van de communisten in het noorden van Cambodja, waar Ngem En nu werkzaam is als ambtenaar.