Ex-Gamma-directeur neemt Eyedea over

Een rechtbank in Parijs heeft begin deze maand François Lochon het recht verschaft om voor 100 duizend euro Eyedea over te nemen, een groep waarvan onder meer Gamma, Rapho en Keystone deel uitmaken.
Lochon (54) was in het verleden directeur van het agentschap Gamma. Volgens de rechtbank is de zorg voor het bedrijf bij hem in betere handen dan bij de twee overige kandidaten voor de overname. Lochon houdt 22 van de 65 zittende personeelsleden in dienst en zal de komende tien jaar geen onderdelen verkopen.

Eyedea zou na Getty en Corbis wel eens wat hoeveelheid foto’s betreft het derde agentschap in de wereld kunnen zijn. De verzamelde archieven bevatten naar schatting 30 miljoen beelden van 11 duizend makers.

De overnamesom is laag omdat er nog een groot bedrag aan onbetaalde rekeningen van fotografen uitstaat. Bovendien is het overgrote deel van de foto’s nog niet gedigitaliseerd, dus van snelle online distributie kan voorlopig nog geen sprake zijn. Het weerhoudt de nieuwe Franse eigenaar niet van de uitspraak dat Parijs weer de hoofdstad van de fotojournalistiek wordt.

CEPIC: EYEDEA has found a buyer

Eerder op PhotoQ: Agentschap Gamma in zwaar weer