Expositie betoont eer aan doka UCK

In de tentoonstelling De Doka Belicht tonen 21 fotografen foto’s die zij hebben afgedrukt in de donkere kamer van het UCK. De geselecteerde prints representeren wat er door de jaren heen in deze doka gemaakt is. Een mengeling van oud en nieuw werk, gemaakt door professionals, maar ook door hobbyisten. Deze ambachtelijke werkplaats is de basis voor perfecte prints, gelukkige ongelukjes en experimentele werke, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

De donkere kamer is een ambachtelijke werkplaats voor fotografie, die door de overgang van analoog naar digitaal lijkt te verdwijnen. De tentoonstelling is een ode aan de doka, in het bijzonder die van het UCK. Voor sommige fotografen is het afdrukken in de doka nog steeds een essentieel onderdeel van het werkproces én het eindresultaat.

“Persoonlijk heb ik veel voldoening gehaald uit het werken in de doka. Het is spannend om in het donker een filmpje in een spoel te laden. Toen ik voor het eerst een afbeelding op fotopapier langzaam tevoorschijn zag komen, vond ik het een magische gebeurtenis. In de doka worden meer zintuigen geprikkeld dan het visuele: de film, het papier en de vloeistoffen zijn tastbaar en de geur van ontwikkelaar blijft aan je vingers kleven.” (Jermaine van Laarhoven, fotograaf.)

Bij het zien van de prints, kan je je laten leiden door het soort fotopapier dat gebruikt wordt, het stofje dat niet geretoucheerd is of de gegevens van het filmpje op de rand van de foto. De tentoonstelling is samengesteld door Jasmijn van Es in samenwerking met het UCK.

De deelnemende fotografen: Ingrid Bakker, Yvonne van der Bijl, Hans Boerrigter, Ton Broekhuis, Annechien Cevaal, Marco van Duyvendijk, Jasmijn van Es, Fran van der Hoeven, Antoon Huiskens, Frans de Jonge, Ienke Kastelein, Tom Kooijman, Jermaine van Laarhoven, Kadir van Lohuizen, Maarten Laupman, Tom Meerman, Saar Rypkema, Petra Steur, Mienk Verhoeven, Jeroen Wandemaker en Sanne van de Werk.

www.uck.nl