Expositie Henri Cartier-Bresson geopend

In de Bibliothèque Nationale de France in Parijs is een nieuwe tentoonstelling geopend met een overzicht van de fotografie van Henri Cartier-Bresson, getiteld ‘De qui s’agit-il?’ (wat zoiets betekent als ‘Wie is hij eigenlijk?’).
Dat de 95-jarige grootmeester van de fotografie al een jaar of dertig niet meer serieus de camera ter hand neemt, is geen reden om nog eens flink uit te pakken met zijn werk. De retrospectieve tentoonstelling is tot en met 27 juli in Parijs te zien en daarna onder meer in Barcelona en Rome. De expositie gaat gepaard met de uitgave van een catalogus/monografie (55 euro). Bovendien komt er een documentaire uit over Cartier-Bressons leven en werk, die in een aantal landen in de bioscoop wordt vertoond.

Ten slotte is de Fondation Henri Cartier-Bresson geopend, eveneens in Parijs, een stichting die een expositie toont met een fotokeus van de meester zelf en die eens per twee jaar een beurs van 30 duizend euro ter beschikking stelt voor een project van een excellente fotograaf.

Kort geïllustreerd overzicht van Cartier-Bressons leven

Informatie over de expositie in de Bibliothèque Nationale de France

Slide show bij Magnum Photos

Website Fondation Henri Cartier-Bresson

Exclusief interview met ‘le photographe decisif’ in Le Monde

Verslag van de Zwitserse regisseur Heinz Bütler over het maken van de documentaire in de Neue Zürcher Zeitung

Verslag in Time Magazine

Binnenkort verwacht op Photoq: verslag van de opening van de Fondation HCB in Parijs