Expositie Man at Sail bij SBK KNSM

De kunstuitleen SBK op het KNSM-eiland exposeert tot en met 20 november
Man at Sail, twee series die Leo Divendal en Henk Wildschut tijdens het mega-evenement van deze zomer hebben gefotografeerd.

Divendal en Wildschut werkten al eerder in opdracht van het SBK aan twee maritieme series. De foto’s die zij tijdens hun reizen naar respectievelijk Brazilië en Noord-Amerika maakten, zijn tijdens Sail in de Passagiersterminal getoond.

Leo Divendal heeft een fascinatie met het water en de zee. Hij maakte al langere series in Istanbul en Venetië en richtte ook toen zijn camera op de golven en de schepen.
Zijn gebruik van kleine cameraatjes in combinatie met zijn manier van afdrukken leidt tot impressionistische, boven de tijd getilde foto’s van de schepen, bemanningsleden en de omgeving.
Het zijn beelden van verlangen naar een andere tijd, een andere plaats. De oude windjammers en de matrozen in hun klassieke uniformen doen soms denken aan oude maritieme schilderijen.

Henk Wildschut besloot in de chaos van dit enorme evenement bezoekers te fotograferen. Vanuit zijn bootje maakte hij opnamen van het publiek dat zich op de meest onmogelijke plekken aan de oevers van het Noordzeekanaal bevond. Daarnaast vroeg hij mensen die zich in allerlei bootjes op het Y hadden begeven, op te staan en voor hem te poseren. Op die manier isoleerde hij kleine werelden waaruit niet zomaar duidelijk wordt wat er om hen heen gebeurt. Zijn werkwijze is fotografischer, realistischer dan die van Divendal, maar werkt door het isoleren van de groepen en groepjes bezoekers evenzeer vervreemdend.

Man at Sail
Leo Divendal en Henk Wildschut
Tot en met 20 november elke dag in:
SBK KNSM-eiland
knsm-laan 307 – 309
1019 LE Amsterdam
www.sbk.nl