Expositie over koninginnedag opent met knalfuif

Precies een maand voor de roemruchte koninginnenacht opende de tentoonstelling ‘Everyday is not like everyday’. Tijdens de feestelijke vernissage is ook het gelijknamige boek gepresenteerd.
Dit project is – in samenwerking met het Amsterdamse fotografiemuseum Foam – samengesteld en georganiseerd door Kai Zastrow en Vilja Machgielsen. De organisatie kan tot 14 mei gebruik maken van een kapitaal pand op de hoek van de Vijzelstraat en de Herengracht, pal naast de ambtswoning van burgemeester Cohen.

Er zijn beelden geselecteerd van maar liefst zeventig Nederlandse fotografen en enkele filmmakers en architecten. In de verschillende zalen hangen enige honderden inkjetprints, vastgeprikt met spelden. Het resulteert in een wat paradoxale presentatie: zorgvuldig gegroepeerde beelden zijn bestudeerd achteloos opgehangen in dit prachtig gerenoveerde historische pand. De kwetsbaarheid en de tijdelijkheid van de prints genereren in deze architectuur een wat onwennige uitstraling.
De inhoud en het karakter van de beelden worden besproken in de spoedig te verschijnen recensie van de publicatie.

Aan de opening was veel aandacht besteed. Verschillende deelnemende fotografen traden op als d.j.. Gerald van de Kaap begeleidde de muziek met groot geprojecteerd bewegend beeld. Achter de twee bars werden met zorg enige honderden cocktails samengesteld en in de tuin kon bij een stel vuurkorven een sigaretje worden opgestoken. Het veelal jonge publiek uit de fotografie-, media- en/of reclamewereld bekeek een kort optreden van Anuschka Blommers en haar band en de dansvloer bleef gedurende de hele avond goed bezet. Rond enen toog het publiek tevreden huiswaarts. Een maandje wachten en dan barst het grote feestvieren weer los.

Everyday is not like everyday’
Tot en met 14 mei 2006 te zien
in tNt, Herengracht 498, Amsterdam
Open dagelijks van 10-17 uur.
Entree: 2,50 euro

• informatie en enige beelden bij: www.foam.nl