Expositie ‘Slave Britain’ over moderne slavernij

Tweehonderd jaar geleden schafte Engeland de slavernij af. Het jaar 2007 staat in het teken van herdenken, en die aandacht is niet alleen maar positief. Sinds gisteren exposeren Karen Robinson en David Rose met de serie ‘Slave Britain: The 21st Century Trade in Human Lives’ in St. Paul’s Cathedral. Over een negentienjarig meisje dat door haar vriendje werd verkocht.
Robinson en Rose zijn freelancers en beiden lid van Panos Pictures, een in Londen gevestigd onafhankelijk fotopersagentschap. De portretten en reportages van Robinson verschenen in The Observer, The Independent, Vogue, Stern en Der Spiegel. Ze fotografeerde de kinderarbeid in de Indiase katoenindustrie en in armoede levende families in Birmingham. Het werk van Rose werd gepubliceerd in Vogue, Playboy en Time Magazine.

‘Slave Britain’ laat zien dat mensenhandel de bittere realiteit is voor duizenden mannen, vrouwen en kinderen. Het gaat om mensen die uit Rusland, Litouwen, India, Nigeria, Oeganda en Nepal Engeland zijn binnenkomen. Panos Pictures organiseert de expositie in samenwerking met Amnesty International, Anti-Slavery International, Eaves en UNICEF UK.

De expositie maakt gebruik van touch-screens: deze illustreren de route die een slaaf heeft afgelegd, vertellen iets over zijn of haar leven en vragen mensen om een petitie te ondertekenen die de overheid oproept om actie te ondernemen.

De expositie duurt tot en met 29 maart.

• BBC: slideshow