Exposities en publicaties ter gelegenheid van tien jaar Post St. Joost

De post-academische opleiding voor fotografie en video van de St. Joost academie in Breda bestaat tien jaar. Studenten en docenten vieren het met twee tentoonstellingen, twee publicaties, een debat en een filmavond.

Het samenbindende thema heeft de naam. Documentaire Nu! gekregen. De centrale vraag van Documentaire Nu! is: Wat is de betekenis van documentaire fotografie en film anno 2005?

De positie van de documentaire is de afgelopen twintig jaar door snelle ontwikkelingen in werkwijze en techniek wezenlijk veranderd, vinden de samenstellers. Bepaalde documentaire beelden worden als kunst gepresenteerd in musea en/of krijgen door de persoonlijke interpretatie en toepassing van fotografen, filmmakers en kunstenaars een nieuwe betekenis.

De techniek is eenvoudiger en sneller geworden en voor veel meer mensen toegankelijk. De mogelijkheden tot manipulatie zijn gekwadrateerd.
Nieuwe genre’s als het docudrama en reality-tv vergroten de verwarring rond het begrip documentaire.

In de tentoonstellingen en publicaties willen de organisatoren deze aspecten en aan de orde stellen en zichtbaar maken met werken die de grens tussen documentaire en kunst opzoeken.

De exposities vinden plaats in Rotterdam. De eerste en de grootste loopt in TENT/CBK aan de Witte de Withstraat 50 van 6 tot en met 30 mei.
Deze internationale show Documentaire Nu! bestaat uit werk van studenten en (gast-)docenten van de opleiding plus genodigden. Bekendere namen onder 21 zijn: Theo Baart, Juul Hondius, Ine Lamers, Allan Sekula (V.S.), Fazal Sheikh (V.S.) en Roy Villevoye.

Op instigatie van het Nederlands Fotomuseum werkten vijf studenten aan het project The Past in the Present: over de plek van historische beelden in contemporaine film en fotografie: Ting Chan, Isabel Firvida Rodriguez, Annelies Goedhart, Pieter Numan en Monique Scuric.
De opening van deze expositie en het project zijn gepland op donderdag 12 mei 2005 vanaf 20.30. Op die avond vertoont men ook een vijftal korte films die binnen de thematiek van dit project vallen.

De tweede expositie loopt een week en opent op 24 mei in de MK Galerie, Witte de Withstraat 53 met werk van Dieuwertje Komen en Marleen Sleeuwits.

In de Balie in Amsterdam wordt op woensdagavond 25 mei een debat gehouden over de huidige status van de documentaire. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Op die avond worden ook de twee Documentaire Nu!-publicaties gepresenteerd. In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum en NAi-uitgevers heeft Post-St. Joost Fotografie een boek samengesteld over deelonderwerpen van (en getiteld:) Documentaire Nu ! De essays van deskundigen zijn aangevuld met statements van enige deelnemende fotografen.

Observ #7 is een gelegenheidsuitgave van het tijdschrift van deze academie-afdeling met toepasselijk werk en teksten van de studenten.

over enkele dagen op internet: www.stjoost.nl/documentairenu