The Eyes of War in Deutsches Historisches Museum

In het Deutsche Historisches Museum is tot januari 2015 de tentoonstelling The Eyes Of War te zien, van fotograaf Martin Roemers. De sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn in de laatste decennia steeds onzichtbaarder geworden. In ogen van overlevenden kunnen we flarden van hun trauma van een kindertijd in oorlog terug zien, aldus de benadering van Roemers. Hij maakte portretten van overlevenden, blind geworden in de oorlog, waarin hij sporen van de Tweede Wereldoorlog probeerde te vangen. 

Het langetermijn-project The Eyes of War startte in 2004 met een portret van de Britse veteraan Frederick Bentley, die Roemers ontmoette op de D-Day herdenking in Normandië. In 1944 werd Bentley getroffen door een Duitse handgranaat en werd blind. Geïnspireerd door zijn verhaal besloot Roemers een serie te maken met de duizenden mensen die hun zicht in de Tweede Wereldoorlog verloren hebben – hetzij als soldaten in de strijd of als kinderen en jong volwassenen die tijdens de laatste dagen van de oorlog met munitie hebben gespeeld.

De tentoonstelling herdenkt met 40 portretten en bijbehorende interviews met oorlogsveteranen waarin ook dieper wordt ingegaan op hun persoonlijke levensverhalen. Hoewel ze eens elkaars bittere vijanden waren – afkomstig uit Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, België, de Oekraïne en Rusland – worden ze nu door hun lot verenigd aldus Roemers.

http://www.dhm.de/ausstellungen/the-eyes-of-war.html

Bespreking in de Tagesspiegel: Der Blinde Blick

—-

Het Boek The Eyes of War van Martin Roemers is te koop in de PhotoQ Bookshop