Facebook censureert foto van Jeu de Paume

Facebook heeft een foto uit 1940 verwijderd van een gedeeltelijk naakte vrouw, die stond op de pagina van de Galerie Nationale Du Jeu de Paume in Parijs. Het account van de kunsthal werd ook voor 24 uur geblokkeerd vanwege inbreuk op de ‘Facebook community standards’.


Het beeld van de huidige tentoonstelling in de Parijse galerie met foto’s van Laure Albin Guillot werd vrijdag verwijderd van het sociale netwerk. Hierna heeft het Jeu de Paume herplaatst, ditmaal met en zwart vierkant over de borsten. Zij voegde daaraan toe: ‘We hebben al eerdere overtredingen begaan, bij het plaatsen van naaktbeelden van Willy Ronis en Manuel Alvarez Bravo. Met nog een waarschuwing van facebook, is het risico dat ons account permanent wordt uitgeschakeld.

De galerie geen naaktfoto’s meer plaatsen, hoewel zij de artistieke waarde van het beeld groot vinden. Alain Korkos van het media-gerichte blog Arrêt sur Images schreef hierover het volgende:
‘Dus dit is hoe een centrum voor kunst en cultuur, gewijd aan de geschiedenis van de fotografie akkoord gaat met zichzelf te censureren en aan de eisen van het seksueel onderdrukte beheer van Facebook wil voldoen. Dit is hoe een sociaal netwerk het Jeu de Paume op zijn knieën krijgt.’

De antwoorden van het museum zijn enigszins tegenstrijdig. Museumdirecteur Marta Gili vertelde Liberation: ‘Het is niet een kwestie van zelfcensuur omdat nu, in plaats van het ophangen van foto’s van naakten, we ze moeten beschrijven, en je zult zien, dat mensen dit als veel schokkender zullen ervaren’. Maar op de facebookpagina verscheen onlangs een brief met daarin: ‘we rekenen erop dit debat te leiden tot een herziening van Facebook’s community standards en we zullen in de toekomst elke vorm van censuur weigeren’.

Vorige zomer werd ook al een beeld van Gerard Richter gecensureerd op de pagina van het Pompidou Center, omdat het schilderij werd aangezien voor een foto. Toen het Pompidou hierover klaagde bij het sociale netwerk, werd het beeld hersteld.

Harvey Benge: facebook censors Paris’s Jeu de paume