Facebook-richtlijnen onthuld over welke foto’s (niet) mogen

Het Amerikaanse webmagazine Gawker wist begin deze week de hand te leggen op interne richtlijnen die Facebook hanteert bij het bepalen wat wel en niet mag worden gepubliceerd op zijn sociale netwerk. Foto’s van overduidelijke seksuele activiteit niet, voorspel wel, ook bij homoseksuelen. Vrouwentepels niet, mannentepels wel. Blote moeders die borstvoeding geven niet.
En zo is er nog een hele lijst, te lezen bij Gawker.

De lijst kwam boven water via een Marokkaanse jongeman van 21 die voor een klant van Facebook alle teksten en foto’s bekijkt om te zien of ze wel kunnen volgens de Facebook-normen. De man was ontevreden omdat hij slechts 1 dollar per uur verdiende. Hij maakte onderdeel uit van een klein leger aan ‘redactueren’ die wereldwijd continu in de gaten houden of Facebook-gebruikers niet te ver gaan op het gebied van sex, geweld, pesten, zelfverminking en andere gevoelige onderwerpen.

Gawker: Inside Facebook’s Outsourced Anti-Porn and Gore Brigade, Where ‘Camel Toes’ are More Offensive Than ‘Crushed Heads’

Vlak voor bovenstaand stuk op Gawker werd geplaatst bleek Facebook de richtlijnen iets te hebben aangepast. Lichaamsvloeistoffen waren aanvankelijk verboden, maar mogen nu wel, behalve sperma. En ze mogen ook niet als de beelden van de ‘bodily fluids’ zijn gemaakt van mensen die de vloeistoffen op dat moment produceren.

Aanvankelijk waren ook alle gephotoshopte portretten verboden, maar dat geldt nu alleen nog maar voor portretten die iemand in een negatief daglicht plaatsen.

Gawker: Facebook Releases New Content Guidelines, Now Allows Bodily Fluids