Het debuut van Johan van der Keuken ‘Wij zijn zeventien’ is opnieuw uitgegeven. Galerie Paul Andriesse exposeert een overzicht van latere reisfotografie.
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van ‘Wij zijn zeventien’ brengt fotoboekenuitgever De Verbeelding een facsimile op de markt. Het boekje is het debuut van de toen zeventienjarige Johan van der Keuken (1938 – 2001). De portretten zijn ernstige poses van generatiegenoten uit zijn directe omgeving: leerlingen van de Amsterdamse scholen het Montessori Lyceum en het Barleus Gymnasium.
De enigszins obscuur maar alleszins onschuldig ogende portretten veroorzaakten in 1955 enige opschudding. De serieuze uitstraling van de jongeren, de suggestie van somberheid, viel bij de brave burgers van de wederopbouwperiode niet in goede aarde. Inleider Simon Carmiggelt had het zien aankomen en stelt dat de afgebeelde jongeren wel degelijk vol van optimisme zijn, ook al wordt er in het boek weinig gelachten.
Vanuit de katholieke zuil kwam er een tegenboekje: Wij zijn ook 17. Het spreekt voor zich dat daarin uitsluitend sprankelende, (mentaal) gezonde adolescenten werden opgevoerd.
De ophef zegt veel meer over de benauwdheid van die periode, over de angst voor een onvoorspelbare, zelf denkende jeugd dan over het al dan niet heftige karakter van Van der Keukens foto’s. Uiteindelijk leidde alle publiciteit vooral tot vier herdrukken.
Het was wel bijzonder dat de jongeren als een groep mensen met een eigen identiteit werd afgebeeld. In die zin is Van der Keukens boekje een vroege aankondiging van de jeugdcultuur die tien jaar later ineens alom aanwezig was. In het nawoord van de heruitgave vertellen een aantal van de geportretteerden over de sfeer waarin ‘Wij zijn 17’ tot stand kwam.
De heruitgave van het boekje is afgelopen zaterdag in Galerie Paul Andriesse ten doop gehouden. De galerie opende een expositie met Johan van der Keukens reisfoto’s uit Amsterdam, India, New York en Sarajevo
Details over Wij zijn 17 bij: www.verbeelding-fotoboeken.nl
De tentoonstelling is tot en met 9 april te zien bij Galerie Paul Andriesse,
Prinsengracht 116 in Amsterdam