Fair

Middenin de 20e eeuw bezoeken – alleen maar – heren op voorhand een Century 21 expositie. Het zal best interessant wezen, maar is het daar niet een beetje donker?

De fotograaf legt vast hoe de mannenmenigte zich een weg door de massale belangstelling baant. Hebben ze het wel naar hun zin op deze Seatlle World Fair? Naamkaartjes bungelen op de revers van kolberts, collega’s uit het vak houden elkaar langdurig aan de praat… men wisselt sigaren uit. De atmosfeer oogt benauwd. Gelukkig is er altijd wel één persoon die zich hieraan weet te onttrekken.

Op hem richt de fotograaf zijn schijnwerper, moeilijke lichtsituatie of niet. Via deze heer krijgen we een reële impressie van zo’n World Fair: het móét. Socializen, netwerken, zo heet dat een halve eeuw later, gelukkig weet deze bezoeker dat nog niet. Maar hij ziet er al wel flink verstrikt uit. Een kwartje voor zijn gedachten… het ontbijt van morgenochtend, de hond thuis op het haardkleed naast zijn lege tv stoel zonder zijn benen op de salontafel.

Maar zaken zijn zaken. Zijn dasspeld zakt af, het enige spierwitte overhemd dat hij bezit raakt doordrenkt van het zweet, dit keurige pak zit precies één maatje te krap, vooral bij de taille. En om hem heen een verstikkende muur van quasi geanimeerde doorsnee gesprekken. Wat is hier de zin van. Wat kan op zijn leeftijd nog een escape zijn?

De maffia! Herkennen we daar in onze man niet The Godfather? Nee het is ‘m niet, maar die branche biedt hem wellicht enige ontsnapping aan dit zakencorset. Voortaan je buissiness regelen met een blaffer op zak, in een louche nachtclub. Dominante krachttaal poneren in plaats van collegiale conversatie op een expovloer. En als je er zakelijk gezien niet uitkomt, gewoon je gun leegschieten en daarna in je luxe privéjet met een whisky naar huis. Of staat onze mooi uitgelichte ongelukkige toch echt alleen maar over die scrumbled eggs, porc and flakes te dromen?

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.