Fazal Sheikh wint Henri Cartier-Bresson Award 2005

De jury van de Henri Cartier-Bresson Award 2005 heeft bekend gemaakt dat de prijs van dertigduizend euro naar Fazal Sheikh gaat. Hij ontvangt de award voor twee projecten over Indiase vrouwen: ‘Moksha’ en ‘Girl-Child’.
In ‘Moksha’ volgt Sheikh onteigende weduwen die hun heil zoeken in de Noord-Indiase heilige stad Vrindavan, een vijfhonderd jaar oude traditie. Verstoten door hun families en opzij gezet door wetgeving die hen economische en in sommige gevallen mensenrechten ontzegt, dromen zij in Vrindavan van ‘Moksha’, de hemel die hen bevrijdt van de cirkel van dood en wedergeboorte.
‘Girl-Child’ handelt over de situatie waarbij arme families voor vijftig rupia een vroedvrouw inhuren die de bevalling begeleidt. Voor tien rupia extra zorgt die vroedvrouw bij de geboorte van een dochter voor een vroege dood. Sheikh startte dit project in een weeshuis in Delhi, waar van de aanwezige kinderen 99 procent meisjes zijn.
Fazal Sheikh is veertig jaar geleden in New York geboren. Zijn vader werd in 1941 in Nairobi, de hoofdstad van Kenya geboren, zijn grootvader in 1900 in het deel van India dat nu tot Pakistan behoort. Op zoek naar de achtergronden van zijn familie ontmoette hij in Afrika en Azië hedendaagse vluchtelingen en verdiepte zich meer en meer in hun verhalen.
Sheikh presenteert zijn werk eerder als een activistisch kunstenaar dan als een fotojournalist. Hij wil tegenwicht bieden tegen de anonimiteit en de clichématige presentatie van vluchtelingen in de massamedia. Zijn projecten bestaan uit portretten van mensen die vergezeld gaan van hun persoonlijke getuigenissen en teksten waarin hun situatie wordt verduidelijkt.
Sheikhs werk wordt sinds 1995 in Europa en de Verenigde Staten geëxposeerd en opgenomen in museumcollecties. Hij publiceerde vier boeken en ontving voor de toekenning van de HCB-award al een drietal grote internationale prijzen.
De Henri Cartier-Bresson Award werd eerder toegekend aan Chris Killlip (1989), Josef Koudelka (1991) en Larry Towell (2003).
De Indiase projecten van Fazal Sheikh zullen in april 2007 in het gebouw van de Fondation Henri Cartier-Bresson worden geëxposeerd.

Over eerdere projecten van Fazal Sheikh, zie: www.fazalsheikh.org