Fernando Moleres ontvangt tweede Tim Hetherington beurs

De 2012 Tim Hetherington Grant wordt toegekend door World Press Photo en Human Rights Watch aan de Spaanse fotograaf Fernando Moleres, met zijn project Waiting for an opportunity. De beurs is een eerbetoon aan fotojournalist en filmmaker Tim Hetherington, die werd gedood in Libië in 2011.

De jaarlijkse beurs van 20 duizend euro wordt toegekend om een fotograaf te ondersteunen bij het invullen van een bestaand project binnen het mensenrechtenthema. Het project Waiting for an oppertunity van Moleres werd gekozen door een jury uit 176 aanvragen door fotojournalisten met 53 verschillende nationaliteiten. Vorig jaar werd de subsidie toegekend aan het project Violentology: a manual of the Colobian Conflict door de Amerikaanse fotograaf Stephen Ferry.

Het fotografie en filmproject Waiting for an oppertunity verkent de zware omstandigheden waar minderjarigen mee te kampen hebben in de gevangenis voor volwassenen in Padempa, Sierra Leone. Moleres volgt hen in de strijd op een beter leven na vrijlating uit de gevangenis. Veel jongeren wachten al jaren op een proces, terwijl zij geen toegang hebben tot juridische bijstand. Ook worden zij niet gesteund door familie en zijn ze vaak na vrijlating niet meer welkom thuis.

Het project volgt daarnaast de levens van de jonge ex-gedetineerden die deelnemen aan het sociale rehabilitatie programma van het NGO Free Minor Afrika. Dit programma werd opgericht door Moleres in de hoop deze jongeren te helpen om weer deel te gaan uitmaken van de samenleving in Sierra Leone.

World Press Photo: Fernando Moleres recieves the second Tim Hetherington Grant