Festival interactieve verhalen tijdens IDFA in Brakke Grond

De Brakke Grond en IDFA DocLab slaan van 21 november t/m 1 december voor het vierde jaar de handen ineen tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam 2013. Op dit grootste documentaire festival ter wereld organiseren zij het programma Interactive Reality om grip te krijgen op een nieuwe digitale werkelijkheid van interactieve verhalen, aldus een persbericht. Jonge makers, zich reeds bewezen baanbrekers en nieuwsgierig publiek ontmoeten elkaar in de Brakke Grond.

Het persbericht vervolgt:

Met computergestuurde brillen, 3D-printers, robots en interfaces die we met onze gedachten besturen, zijn kansen oneindig om nieuwe verhalen te vertellen. In het programma van Interactive Reality met een conferentie, een doorlopende expositie, vijf live events in de theaterzaal en een Lab voor innovatieve makers, wordt dit gegeven gepresenteerd en verder onderzocht. Met namen als Jonathan Harris (We Feel Fine, 2007), Vincent Morisset (Just a Reflektor, 2013) en Loc Dao (NFB Interactive) hebben de Brakke Grond en IDFA DocLab de voorhoede van de internetpioniers in huis.

LAB MET TALENTEN UIT BE EN NL
Samen met het Vlaamse iDrops wordt van 21 t/m 26 november het Interactive Reality Lab georganiseerd, waarvoor 20 innovatieve documentaire makers uit Nederland en België geselecteerd zijn. Binnen besloten kring kunnen zij hun ervaringen en kennis delen met ‘s werelds belangrijkste makers, waarmee het Interactive Reality Lab een bijdrage wil leveren aan de internationale ontwikkeling van het interactieve documentaire genre. Drie lab-deelnemers krijgen de kans om onder supervisie van Alexandre Brachet (interactive producer / Upian), Brett Gaylor (digital storyteller / Mozilla Foundation) en Hugues Sweeney (executive producer NFB Interactive) hun projecten in 24 uur tijd naar een hoger niveau te tillen. I.s.m. Mediadesk Vlaanderen en Nederlands Filmfonds.

EXPOSITIE PRESENTEERT DIGITALE REVOLUTIE
De Interactive Reality Expositie, die op het snijvlak ligt van documentaire en de digitale revolutie is doorlopend te bezoeken. Hier kunnen festivalbezoekers de mogelijkheden ontdekken van interactieve documentaire verhalen en zich begeven tussen interactieve installaties, digitale straatkunst en futuristische technologieën. Onderdeel van de expositie is de Vlaamse Jo Caimo die de opening van Interactive Reality registreert doordat hij een Bluetooth® camera inslikt. Via een kijkje in zijn ingewanden kun je in de expositie volgen hoe Caimo IDFA beleeft. De expositie opent op donderdag 21 november om 19u00. Van 22 november t/m vrijdag 29 november zijn er om 16u00 gratis rondleidingen door de expositie.

Het Interactive Reality programma is een initiatief van de Brakke Grond en IDFA DocLab. Mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst). In samenwerking met iDrops, Mediadesk Vlaanderen, het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds en firestarters by Vodafone.

PROGRAMMA
Interactive Reality Expositie
21 november t/m 1 december
Opening 21 november, 19u00
Van 22 t/m 29 november rondleiding om 16u00

Interactive Reality Lab
21 t/m 26 november
(besloten events voor professionals)

DocLab Live Events
22 t/m 26 november, 20u00
(24 november ook om 22u00)

Interactive Reality Conference
Zo 24 november, 10u00 – 17u00

Locatie:
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

www.brakkegrond.nl
www.idfa.nl