Fieret op omslag Art+Auction

De Haagse fotograaf Gerard Fieret genoot in februari de eer van een cover story in het toonaangevende Amerikaanse blad voor de kunsthandel Art+Auction. Het is een van de signalen van zijn toenemende populariteit.
Fieret geldt als een bohémien die in de jaren zestig en zeventig op zeer spontane wijze fotografeerde in zijn studio, met name portretten van vrouwen die hij op straat of in het park aansprak. ‘Zijn werk gaat niet om sex. Het gaat over voyeurisme’, zegt directrice Els Barents van Huis Marseille in het blad.
Van Fierets werk zijn alleen afdrukken beschikbaar. Zijn negatieven zijn verloren gegaan.
Verzamelaars als Manfred Heiting en Willem Diepraam herkenden Fierets charme in de jaren tachtig. In de jaren negentig kochten de Amerikaanse galeries G. Ray Hawkins (Los Angeles) en Robert Mann (New York) zijn werk. Afgelopen herfst was er een tentoonstelling van 50 foto’s in de galerie van de New-Yorkse Deborah Bell. Later dit jaar is een overzichtstentoonstelling gepland in het Fotomuseum Den Haag.
De inmiddels gepensioneerde directeur fotografie van de Bibliothèque National in Parijs herinnert zich in Art+Auction zijn ontmoeting met Fieret in de jaren zeventig: ‘Hij deed me een beetje denken aan Walker Evans. Niet in zijn werk, maar vanwege de manier waarop beiden ervan hielden om met de camera te experimenteren. Het plezier kwam van het resultaat, niet van het tonen van hun foto’s. Fotografie was toen echt zijn leven.’