Fietsen in het hart van Afrika

Vanaf 2000 fotografeerde Chris Keulen verschillende wielerronden in Centraal-Afrika. De beelden zijn nu samengebracht in het boek Hete glassplinters; le tour d’Afrique.

Bekijk een slideshow met vijf foto’s

Samen met Peter Winnen, publicist en voormalige wielrenner, verzorgde Keulen in 2002 een reportage in M, het magazine van NRC Handelsblad over de ronde van Senegal. ‘Van binnen uit’, want Winnen vroeg speciaal voor deze wedstrijd een licentie aan en fietste mee. De schrijvende coureur was op zoek naar het authentieke wielrennen, naar coureurs met ‘het vuur in de spieren, het vuur in het hart, het vuur van het savannezand in de longen’.

Keulen deelt die hartstocht en vindt het belangrijk nu eens andere beelden uit Afrika laten zien dan de rampspoed die hij tijdens vijftien eerdere reizen door het continent fotografeerde. In Hete glassplinters; le tour d’AfriqueHete glasssplinters vinden we opnamen die hij maakte tijdens de wielerronden van Senegal, Burkina Faso, Kameroen en Eritrea.

De renners en het vaak intens meelevende publiek zijn dynamisch in beeld gebracht. Keulen maakte de foto’s meestal van dichtbij, die vaak als ‘spread’ van 47 bij 30 centimeter zijn afgedrukt. Je kunt de zweetdruppels tellen, je ziet de grimas van de gekwetste renner die verzorgd wordt.

Grofkorrelige, soms bewogen foto’s worden afgewisseld met fraaie, ‘rustige’ observaties. Keulen vertelt zijn verhaal in zwart-wit. Tussen de beelden uit zijn reportages vinden we elf portretten in kleur: tien inwoners van Burkina Faso en één uit Kameroen, die samen met hun fiets zijn geportreteerd.

Chris Keulen (Heerlen 1959) is een fotograaf met een late roeping. Hij voltooide eerst zijn universitaire studie Nederlands. Vervolgens bekwaamde hij zich in de fotografie op de Koninklijke Academie in Den Haag, waar hij op zijn 34ste afstudeerde. Het bleek een juiste keuze, want zijn werk is inmiddels meermalen bekroond, onder andere bij de Zilveren Camera en door World Press Photo. Keulen fotografeert zijn projecten op eigen intitiatief en voor opdrachtgevers als het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Artsen zonder Grenzen. Zijn foto’s zijn in veel kranten en tijdschriften gepubliceerd, vooral in NRC Handelsblad en Trouw.

Hete glassplinters is de neerslag van fraaie reportages over – voor ons – minder bekend wielerronden. Het is een sympathiek boek met mijns inziens sterke fotografie. De tekst is aardig, maar had wat mij betreft wat langer en persoonlijker gemogen. In de bijschriften (achterin het boek) vermeldt Keulen in de meeste gevallen alleen een plaats en een jaartal. Over verschillende foto’s had ik graag wat meer gelezen.

Han Schoonhoven

Hete glassplinters; le tour d’Afrique
fotografie en inleiding (nl, eng, fr): Chris Keulen
tekst (nl, eng, fr): Peter Winnen
paperback, 160 pagina’s, formaat 24×30 cm
ongeveer 70 foto’s waarvan 11 in kleur
uitgever: Ipso Facto
prijs: 35 euro

• Meer bij www.chriskeulen.com