FIFA: geen gesprek meer over WK-foto’s op internet

FIFA-baas Sepp Blatter is boos op de WAN, het wereldwijde verband van kranten, omdat deze kritiek niet rechtstreeks aan hem wendt, maar via de media. Mede om die reden ziet Blatter geen enkele reden om nog verder te onderhandelen over het publiceren op internet van foto’s die tijdens het WK voetbal dit jaar in Duitsland gemaakt worden.
Vorige maand zijn die onderhandelingen al vastgelopen. De WAN vindt dat de FIFA de persvrijheid aan banden legt. De FIFA beroept zich op de bescherming van sponsorrechten. Blatter schreef afgelopen week een open brief aan het WAN-bestuur.

Een van de aangevochten regels is dat van een wedstrijd slechts vijf foto’s op een website van een krant mogen worden gepubliceerd, bij een verlenging mogen er dan nog twee bij.

De FIFA vindt dat kranten al genoeg mogen. In tegenstelling tot tv-zenders hoeven ze geen licentierechten te betalen. er zijn voor de WK 4500 schrijvende journalisten en 1100 fotografen geaccrediteerd. De kosten van de voorzieningen voor deze groepen bedraagt meerdere miljoenen. ‘Overwegend dat de gedrukte media een onbetwistbaar belang hebben hopen wij dat deze praktijk kan worden voortgezet en dat we ons niet gedwongen zien onze voornemens te heroverwegen,’ schrijft Blatter.

De WAN vertegenwoordigt 18 duizend kranten en een twintigtal persbureaus in 102 landen.

• Lees Blatters brief (pdf – 2,4 MB)

• Eerder op PhotoQ: Conflicten over fotografie en sport verharden