FIFA laat eisen webgebruik WK-foto’s vallen

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag een verrassend vreedzaam gesprek gevoerd met de wereldwijde krantenorganisatie WAN. Resultaat is dat alle eisen zijn vervallen die de FIFA aanvankelijk stelde aan het gebruik van foto’s van de WK op websites.
Deze opmerkelijke uitkomst meldden beide organisaties na een persoonlijk gesprek tussen FIFA-baas Sepp Blatter en WAN-baas Timothy Balding. Tot vorige week hing er nog een flinke ruzie in de lucht.

Blatter: ‘Onze gesprekken waren constructief en stonden in het teken van FIFA’s doel om te komen tot een oplossing waarvan beide partijen profiteren. Tegenwoordig hebben bijna alle gedrukte media van belang een eigen web-eidtite en de voorkeuren van hun lezers gaan steeds meer de kant op van snelle informatievoorziening. We begrijpen dat publicatie van beelden en tekst op dezelfde wijze moet worden behandeld uit naam van doorzichtig informatiebeleid dat persvrijheid respecteert.’

De FIFA heeft de WAN een permanent lidmaatschap aangeboden in het FIFA Media Committee waarin relevante mediazaken worden besproken.

Voorzittter Balding van de World Association of Newspapers (WAN), tevens sprekend namens persagentschappen als AFP, AP, Reuters, Getty Images, DPA en EPA, sprak eveneens plechtige woorden: ‘WAN en de wereldpersgemeenschap verwelkomen deze wijze en verlichte beslissing van de heer Blatter, waarvan tientallen miljoenen bezoekers van kranten-websites wereldwijd zullen profiteren.’

• FIFA: FIFA World Cup™ restrictions lifted for web media
• WAN: FIFA World Cup Restrictions Lifted for Web Media

• Eerder op PhotoQ: Geen gesprek meer over WK-foto’s op internet