Film van fotografe Chan op IDFA

Vandaag beleeft de film About love, Mr. and Mrs. Chan haar première in filmtheater Tuschinski als onderdeel van het IDFA. De Nederlandse fotografe van Chinese afkomst Ting Chan heeft drie jaar aan haar film gewerkt.
In haar debuut vertelt Ting Chan (Velsen 1972) het verhaal van haar ouders, Chinese immigranten die dertig jaar geleden naar Nederland kwamen. Het is een film over liefde en huwelijk, familie en vriendschap, waarin Chan haar moeder en vader uitgebreid aan het woord laat.

Op de vraag hoe we kunnen zien dat ‘About Love’ gemaakt is door een filmende fotograaf mailde Chan aan Photoq: ‘Van huis uit ben ik natuurlijk fotograaf en als je de documentaire About love, Mr. and Mrs Chan bekijkt zijn veel scenes herkenbaar door een fotograaf geschoten, zo zijn bijna alle scenes gedraaid vanuit een vast standpunt, met een vast kader. Ik begon met de documentaire toen ik nog studeerde aan de post St Joost in Breda, daar gaven ze mij de kans om met het fenomeen film kennis te maken. Ik heb drie jaar aan het project gewerkt, subsidie van het Filmfonds gekregen en nu ben ik trots om in het IDFA mee te draaien. Misschien wordt het wel mijn laatste film/docu want zoals Erwin Olaf over film zegt: "fotografie is vergelijkbaar met het hbo en film met de universiteit". Film is zo ontzettend uitgebreid ten opzichte van fotografie, andere technieken, scenario schrijven en het fenomeen geluid was een compleet nieuw vak.’

De film kwam tot stand in samenwerking met Moon Film van producente Lucienne Groot en Bram van der Poel van Nanoloop productions. Na de première zijn er nog twee vertoningen deze week:
donderdag 27 november 20.15 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam
en vrijdag 28 november 14.45 uur in Tuschinski 5.

Het IDFA vat de film aldus samen: idfa.nl