Film, video en fotografie ‘hand in hand’ op Uitmarkt

Vier Amsterdamse musea en archieven voor bewegend en fotografisch beeld (EYE, Foam, Huis Marseille en NIMk) sluiten speciaal voor de komende Uitmarkt een visueel verbond onder de titel ‘MOVING STILL’, aldus een persbericht. Ze presenteren een programma waar film, video en fotografie hand in hand gaan, waar o.a hoogtepunten uit de diverse collecties, korte films en documentaires voorbijkomen op het centrale scherm: stil en bewegend, bewegend en stil.
Meer uit het persbericht:

Gastheer voor deze eerste presentatie is het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), dat zijn nieuwe mobiele tentoonstellingsruimte, de MKM, ter beschikking heeft gesteld voor een eerste gezamenlijke presentatie van MOVING STILL op de Uitmarkt van 2011. De MKM is dé plek waar ‘visuele’ beleving centraal staat.

27 en 28 augustus
Uitmarkt Amsterdam, Museumplein (Podium 22)
Openingstijden: Zaterdag van 12.00 – 18.00 uur en zondag van 13.00 – 18.00 uur

EYE Film Instituut Nederland maakt zich op voor de grote sprong over het IJ en opent in het voorjaar van 2012 de spectaculaire nieuwbouw in de Amsterdamse wijk Overhoeks. In de MKM laat EYE vast wat van het nieuwe gebouw zien maar er wordt ook een kleine greep gedaan uit de collectie met authentieke beelden uit het vroege Amsterdam en klassieke commercials.

In Foam is van 9 september t/m 26 oktober 2011 Still/Life te zien, op de Uitmarkt alvast een voorproefje: voor een grote groep hedendaagse fotografen vormt het klassieke thema Stilleven nog steeds een inspiratiebron. Zij verbeelden hun stillevens echter vanuit een sterk gemoderniseerd concept. De eindproducten zijn foto’s, video’s en installaties waarin ook fotografie is verwerkt van o.a. Melanie Bonajo, Kim Boske, Blommers & Schumm, Elspeth Diederix, Fleur van Dodewaard, Uta Eisenreich, Peggy Franck, Marnix Goossens, Eva-Fiore Kovacovsky, Paul Kooiker, Anouk Kruithof, Yvonne Lacet, Lernert & Sander, Charlott Markus, Katja Mater, Krista van der Niet, Jaap Scheeren & Hans Gremmen, Scheltens & Abbenes, Diana Scherer, Johannes Schwartz, Ingmar Swalue, Marianne Vierø, Anne de Vries en Qiu Yang.

Tijdens de Uitmarkt toont Huis Marseille een aantal korte films over het werk van Scarlett Hooft Graafland ter introductie van haar aanstaande expositie in Marseille: SOFT HORIZONS (11 september – 11 december 2011). Het nieuwe jaarprogramma voor 2011/12 wordt uitgedeeld, én er zijn bijzondere portretten uit de vaste collectie te bewonderen.

Het NIMk presenteert recente werken uit haar collectie van oa: Lernert en Sander, Jacco Olivier en Nicolas Provost. Daarnaast nodigen we de bezoekers uit om voor een dag curator te zijn: scroll en browse met een speciale interface door de NIMk collectie en laat je verrassen door video’s met thema’s zoals de liefde, science-fiction, mode, muziek en remix. Stel je eigen playlist samen, deel deze met anderen en maak deel uit van onze programmering.

Meer informatie bij NIMk