Films en kattenfoto’s van Ed van der Elsken

Dinsdag 21 juni opent in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam de tentoonstelling Mijn Amsterdam, foto’s van Ed van der Elsken, uitgezocht door de Britse fotograaf en curator Martin Parr. Ter gelegenheid hiervan zendt de VPRO een viertal film(-pjes) van de fotograaf uit. Verder is er, op loopafstand van het Foam, nog een kleine expositie van Van der Elskens fotografie te zien.
De dag na de opening staan er tussen 20.20 en 22.00 uur vier films geprogrammeerd op Nederland 2.
Het programma opent met ‘Welkom in het leven, lieve kleine’ uit 1963. De film die in zwart-wit op 16 millimeter is gedraaid handelt over het gezinsleven met Van der Elskens vrouw Gerda en hun dochter Tinelou. De familiescenes worden afgewisseld met opnamen van de Nieuwmarktbuurt voor de bouw van de metro. De film sluit af met de geboorte van Daan Dorus.

Het tweede onderdeel van het programma is ‘Een fotograaf filmt Amsterdam’, een kleurenfilm gemaakt in de zomer van 1982. Net als in zijn fotografie zoekt de fotograaf contact door zijn lens. Vooral met extraverte stadsbewoners en jonge vrouwen, ook dat kennen we uit zijn foto’s.
Twee korte fragmenten uit een BBC-film uit 1972 completeren het programma.
Van der Elsken was ingehuurd als cameraman en maakte de opnamen in Amsterdam.

Aan Herengracht 497, zo’n driehonderd meter van het Foam bevindt zich Het Kattenkabinet. Daar hangt tot en met 2 oktober de expositie ‘Eye for Cats’ met foto’s van Ed van der Elsken. De beelden kwamen tussen 1955 en 1985 in Parijs, Amsterdam en Edam tot stand en tonen naast zwerf- en raskatten, portretten van mensen met hun kat.