Films Von Barsy in Lantaren Venster

In het nieuw samengestelde filmprogramma in filmhuis Lantaren Venster, nu ook gevestigd op de Kop van Zuid in Rotterdam, is een aantal recent gerestaureerd films van Andor von Barsy (1899–1965) opgenomen, van wie nog t/m zondag 3 april 2011 een tentoonstelling met ruim 100 recent ontdekte vintage foto’s van Rotterdam uit de late jaren twintig is te zien in het Nederlands Fotomuseum.
Het museum meldt er verder over:

In zowel de foto’s als films van Von Barsy zien we moderne constructies en havenactiviteiten op en rond een overvolle Maas. Zijn dynamische foto’s zijn met hun spannende lijnenspel soms bijna abstract en meten zich met werk van internationaal gerenommeerde fotografen van de Nieuwe Zakelijkheid. De foto’s zijn recent gevonden in het archief van Stichting Havenbelangen, dat zich in het Gemeentearchief Rotterdam bevindt. De foto’s van Andor von Barsy geven een eigen kijk op de moderne stad Rotterdam van vóór WO II.
Gelijktijdig met de fototentoonstelling is een boek verschenen over het fotografische werk van Von Barsy en zijn zijn gerestaureerde films van Rotterdam te zien in filmhuis LantarenVenster.

Filmprogramma in LantarenVenster
Zondag 6 maart om 15:00 uur
Compilatieprogramma korte films
Samenstelling programma: Floris Paalman, in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam, Eye Film Instituut Nederland en het Nederlands Fotomuseum.

Een uniek compilatieprogramma met avant-garde films van de Hongaarse filmmaker en fotograaf Andor von Barsy (1899-1965) in het kader van Rotterdam Classics. Von Barsy woonde en werkte tussen 1926-1942 in Rotterdam.
Te zien zijn:
1928 – Het Gemeente Gasbedrijf Rotterdam
1930 – Pfaff naaimachine (commercial)
1934 – Rotterdam
1929 – Hoogstraat
1938 – Tusschen aankomst en vertrek

Zaterdag 5 maart, 2 april, 9 april om 15:00 uur
Zondag 6 maart, 3 april, 10 april om 10:30 uur
De Stad Die Nooit Rust
Regie: Andor von Barsy, 1928, 57 minuten, met nieuwe soundtrack van van Charly van Rest en Pierre Bastien.

De Stad Die Nooit Rust is een lofzang op de Rotterdamse haven uit de late jaren twintig. We zien het Rotterdam van voor het bombardement, we zien de moderne constructies en havenactiviteiten op de Maas. We volgen de ontwikkeling van een kleine nederzetting tot een internationale havenstad. De film is recent gerestaureerd door EYE Film Instituut Nederland. Charly van Rest en Pierre Bastien verzorgden de nieuwe soundtrack bij de film.

kaarten
Reserveren aanbevolen!
Via de kassa van LantarenVenster 010 – 277 22 77 of via www.lantarenvenster.nl

TIP
Bezoek voor de film de tentoonstelling van Von Barsy in het museum en ontvang op vertoon van uw entreebewijs een gratis drankje bij LantarenVenster. Lees meer op de website van het museum