Finalisten Bouw in Beeld Prijs aan de slag

De tien finalisten van de Bouw in Beeldprijs 2009, georganiseerd door Stichting Edgar Degas en hoofdsponsor Ballast Nedam, komen donderdag bijeen voor een toelichting op het thema van het werk dat zij gaan maken.
De tien geselecteerde fotografen zijn Annika Hauke (Saarbrücken Duitsland 1978), Jantien de Bruin (Rheden 1971), Krista van der Niet (Bathmen 1978), Maarten Tromp (Amsterdam1980), Marjan Teeuwen (Venlo 1953), Martin Roemers (Oldehove 1962), Roderik Henderson (Den Bosch 1965), Stefanie Grätz (Braunschweig Duitsland 1977), Yvonne Lacet (Leeuwarden 1980) en Andrea Stultiens (Roermond 1974)

Zij zullen nieuw werk ontwikkelen binnen het thema van 2009; Gimme Shelter. De uiteindelijke winnaar van deze jaarlijkse fotografieprijs wint een geldbedrag van 10 duizend euro.

De selectiecommissie bestaande uit Marcel Feil, curator van fotografiemuseum FOAM, beeldend kunstenaar Martijn van Sonsbeek en de fotografen Jan Zwart, Marcel van der Vlugt en Marie-Jose Jongerius kozen uit 105 aanmeldingen tien fotografen die voor hun gevoel het best hun visie op het thema hadden omschreven. Voorzitter Marcel Feil: ‘We zijn aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen. Veel gerenommeerde fotografen hebben werk ingestuurd. Hieraan zien we dat de Bouw In Beeldprijs in drie jaar tijd een grote bekendheid heeft opgebouwd en met recht één van de belangrijkste Nederlandse fotografieprijzen genoemd mag worden.’

De finalisten hebben tot juni de tijd het thema Gimme Shelter in beeld vast te leggen. In de 4e week van juni t/m de 3e week van juli 2009 zal hun werk in het Cobra Museum voor moderne kunst Amstelveen worden geëxposeerd. Tijdens de opening van deze tentoonstelling zal door een vakjury de uiteindelijke winnaar van de hoofdprijs van 10.000 euro worden bekendgemaakt.

De Bouw in Beeldprijs is een initiatief van bouwbedrijf Ballast Nedam, en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Stichting Edgar Degas is sinds 2008 de drijvende kracht achter de prijs. De eerste editie, met als thema GebouwGezichten, werd gewonnen door Maarten van Schaik. De tweede editie in 2008 had als thema Mijn Ruimte, Mijn Plek, en werd gewonnen door Antoinette Nausikaä. De Bouw in Beeldprijs is de enige jaarlijks terugkerende Nederlandse fotografieprijs met een dergelijk hoog geldbedrag als prijs voor de winnaar.

www.bouwinbeeldprijs.nl