Flip de Nooyer (56) overleden

Naar eind vorige week bekend werd, is de natuurfotograaf Flip de Nooyer overleden op 12 juni. Afgelopen woensdag is hij in besloten kring gecremeerd.
In november 2003 kwam het bericht dat Flip de Nooyer ziek was en dat men niets meer doen kon, aldus zijn agentschap Foto Natura in een persbericht.

De Nooyers leven stond voor een groot deel in het teken van de natuur. Op 10-jarige leeftijd was hij al serieus vogelaar en beginnend fotograaf. In zijn werk stond respect voor de natuur voorop: ‘De natuur behoort altijd te prevaleren boven de foto. Ook al verdien ik met het maken van natuurfoto’s maken mijn geld, het dier blijft het allerbelangrijkste,’ aldus een uitspraak van De Nooyer in het persbericht.

Foto Natura vervolgt: ‘Zijn foto’s zijn verschenen in talloze publicaties, onder andere in de tijdschriften Natuurbehoud, Grasduinen, Onverwacht Nederland, Panda, Vogels, Tam-Tam, Vrije Vogels en Waddenbulletin. Maar ook boeken, folders, posters, (kerst)kaarten, kalenders en websites bevatten foto’s van zijn hand. Hij fotografeerde voor diverse Nederlandse natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Waddenvereniging. Verder verzorgde Flip veel wisselexposities, en voor verschillende bezoekerscentra heeft hij de vaste exposities gemaakt. Ook heeft hij door heel Nederland dialezingen gegeven. In 1988 en 1989 kreeg hij een internationale onderscheiding op werelds meest belangrijke fotowedstrijd voor natuurfotografen te Londen in Engeland: BBC Wildlife Photographer of the Year. In november 1995 werd hij ‘Natuurfotograaf van het jaar 1995′ van het NFG met een foto van een woudaapje, een voor Nederland zeldzame vogelsoort.’

• Werk van Flip de Nooyer is te zien bij Foto Natura.