Flits in het bos, hertje schrikt zich kapot

Van In almost every picture, het conceptuele hobbyproject van Erik Kessels, directeur van het communicatiebureau KesselsKramer is de derde aflevering verschenen.
• Nachtwandeling in het bos: Bekijk 21 foto’s

Op bijna elke foto staan één of meer herten. Vastgehamerd in beeld door een stevige flitser in een donker bos. Die plotselinge overdaad van licht is in een flits voorbij. Toch lijken ze al op het licht te reageren. Wat er voor het afgaan van die flits gebeurt weten we niet, evenmin als wat zo’n hertje daarna doet. Er als de donder vandoor gaan hoogstwaarschijnlijk, maar dat hoeft niet zo te zijn. Misschien zijn ze wel zo verblind dat ze met die aandoenlijke natte neus tegen een boom zouden lopen, dus blijven ze nog maar even wachten tot ze weer iets zien. Misschien ontlasten ze zich van de angst, je weet het niet.
Het boekje telt ongeveer 180 ongenummerde pagina’s met foto’s van het voornamelijk donkere bos en haar bewoners.
Voor deze serie zijn camera-opstellingen toegepast die gebruik maken van bewegingsdetectie, een techniek die ontwikkeld is ten behoeve van de jacht.
In dit geval heeft het een reeks foto’s van een bijzondere poëzie opgeleverd.
De toevallige composities zijn soms wonderschoon: verschillende herten in de sneeuw, een close-up van een oor (je kunt de haartjes tellen) of een onopzettelijk fraai portret van een twaalfeinder. Op sommige foto’s zie je alleen de bomen, een enkele keer hebben een vos, das of konijn de camera geactiveerd. Deze serie doet enigszins denken aan de projecten van Paul Kooiker, de series met in het bos plassende vrouwen en Hunting and Fishing. Met dit verschil dat deze composities zonder fotograaf tot stand komen.
Volgens mij is dit deeltje het meest geslaagde uit de reeks In almost every picture, maar ja, ik heb nu eenmaal meer affiniteit met herten in hun natuurlijke omgeving dan met een Spaanse dame van middelbare leeftijd (deel 1) of een Mercedes (deel 2).

Han Schoonhoven

In almost every picture
Geselecteerd en vormgegeven door Erik Kessels
Met een tekstje van Tyler Wisnand
Ingenaaid, 180 pagina, 118 foto’s in kleur
Uitgeverij Artimo
ISBN 90-8546-018-2
€ 24,95