‘Flitsen in museum geen probleem’

Een verbod op het fotograferen van kunstwerken in een museum is niet te verdedigen vanuit het standpunt dat de automatische flits in point-and-shoot camera’s schade toebrengt aan de kleuren. Onderzoek leert dat de flits niet of nauwelijks meer effect op schilderijen heeft dan het licht waaraan de werken dagelijks blootstaan.
De Britse onderzoeker Martin H. Evans, verboinden aan de universiteit van Cambridge, komt tot die conclusie in een concept-essay dat hij begin juni publiceerde. In dat stuk haalt hij een aantal onderzoeken aan en krijgen we al lezend gelijk een historisch en technisch overzicht van verschillende flitstechnieken mee.

Bovendien gaat Evans in het stuk in op andere redenen waarom musea het fotograferen door bezoekers verbieden. Zijn conclusie: ‘There are therefore some plausible reasons why a museum or gallery might decide to ban the use of photographic flash. However, to prohibit the use of flash on the grounds that it will harm the exhibits is the least plausible reason of all.’

Tenslotte bevat zijn essay verwijzingen naar een groot aantal internetbronnen, waaronder een Wikimedia-overzicht van musea in verschillenmde werelddelen en hun beleid aangaande de fotogafeervrijheid voor bezoekers.

Martin H. Evans: Amateur Photographers in Art Galleries: How serious is the harm, if they use flash photography?