Flitsen vanuit een rugzak

De Amerikaan Ian Spanier heeft een manier bedacht waarop hij zonder een assistent toch op een snelle en flexibele manier gebruik kan maken van een flitsset. Hij bedacht een installatie in een rugzak waardoor hij geen set meer hoeft op te bouwen maar toch gebruik kan maken van compenserend licht.
Ian Spanier kreeg de opdracht bij het tijdschrift Muscular Development om een dag in het leven van de professionele bodybuilder Jay Cutler te fotograferen. Het budget was, zoals vaak tegenwoordig, niet groot waardoor Spanier het zonder assistent zou moeten doen.

Om de shoot wel goed te laten verlopen moest Spanier een manier vinden waarbij hij de mogelijkheid had om snel te kunnen anticiperen op de situatie en snel te kunnen bewegen zodat de technische aanpassingen het fotograferen niet zouden verstoren.

Spanier bedacht dat wanneer hij een Photoflex OctoDome nxt extra kleine licht modifier met een Canon 580EX flitser in een rugtas zou bevestigen hij meer vrijheid had tijdens de shoot. Op de Lowepro website vond hij de Scope Porter 200 AW, deze rugtas bleek perfect voor het plan van Spanier. Niet alleen kon hij al zijn spullen kwijt zoals zijn accu’s en lenzen, ook bleek er een handige verstelbare bodem met klittenband in de tas te zetten.

Dankzij deze bodem was het niet meer nodig om een statief te gebruiken met meerdere poten, maar kon hij een licht statief aan de bodem bevestigen en daarmee zelfs de hoogte van het statief bepalen. Daarnaast was er een goede plek voor zijn turbo-accu in de tas en was er aan opening aan de bovenkant een sliplock-band die het statief recht kon houden.

Spanier: ‘From there I attached a Photoflex Umbrella Bracket and with the OctoDome’s adjustable shoemount hardware, I slid on a Pocket Wizard TT5 unit and my 580EX. Note I have the TT5 and flash facing backwards, this I had to do as the TT5 is too large, and I wanted the 580EX inside the dome. I could have used a regular Pocket Wizard and show mount, but the advantage with the TT5 when coupled with the Mini tt1 unit is that I could now shoot TTL! Showing up to Jay’s door looking like an idiot with an octabank hovering over my head would surely be, well, interesting…’

Dat er af en toe wat werd gegrinnikt door voorbijgangers maakte Spanier niet uit, want hij is er van overtuigd zo de beste belichting voor zijn foto’s te behalen en kan in alle vrijheid fotograferen.

Blog: Ian Spanier