Foam best bezochte fotografiemuseum

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam was in 2004 het best bezochte fotografiemuseum. Dit blijkt uit een inventarisatie die Photoq heeft gemaakt. De tentoonstellingen van World Press Photo trokken in totaal de meeste bezoekers: ruim 118 duizend in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht.
Foam trok in 2004 69 duizend bezoekers, dat zijn tienduizend bezoekers meer dan vorig jaar. De best bezochte tentoonstellingen waren die van Man Ray & Lee Miller aan het begin van 2004 en de tentoonstelling van modefotograaf Guy Bourdin. Ook tijdens de Museumnacht was Foam populair, met een bezoekersaantal van 4500 mensen.

Het fotomuseum in Den Haag staat op de tweede plaats van de museum-lijst met 45 duizend bezoekers in het afgelopen jaar. In 2003 trok ‘Den Haag’ nog 60 duizend bezoekers, van wie 20 duizend de openingstentoonstelling Fotografen in Nederland bezochten. De tentoonstelling van Edward S. Curtis, Sacred Legacy was de best bezochte tentoonstelling in 2004. De tentoonstelling over de ‘Native Americans’ startte eind 2003 en liep door tot eind maart 2004.

De Hallen in Haarlem meldt een jaarbezoek van 34 duizend over vorig jaar. Dat zijn er in vergelijking met 2003 ruim negenduizend minder. De tentoonstelling ‘Wegkijken’ samengesteld door de bioloog Tijs Goldschmidt met foto’s uit het Spaarnestad Fotoarchief is in de herfst druk bezocht (circa negenduizend bezoekers).

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam telde het afgelopen jaar ruim 30.000 bezoekers. Dat zijn vijfduizend bezoekers minder dan in 2003, toen de Foto Biënnale Rotterdam voor grotere aantallen zorgde. Met als best bezochte tentoonstelling de dubbeltentoonstelling Mao’s culturele revolutie met foto’s van de Chinese fotografen Li Zhensheng, Hou Bo en Xu Xiaobing.

Huis Marseille verstrekt geen informatie over bezoekcijfers. Het totale bezoekersaantal van de fotografiemusea in Nederland komt neer op ongeveer 178.000 bezoekers.

De reizende jaaroverzichten van World Press Photo trokken in Nederland bijna 118 duizend bezoekers, verdeeld over:
Amsterdam: 40970
Den Haag: 49990
Eindhoven: nog niet bekend
Groningen: 14000
Maastricht: 13000

De cijfers van het fotofestival Noorderlicht zijn nog niet bekend, deze volgen later op Photoq.

Lees ook het bericht van vorig jaar PhotoQ brengt bezoekcijfers foto-exposities