Foam en ACF dreigen subsidie te verliezen

De Kunstraad in Amsterdam heeft wethouder Hannah Belliot geadviseerd flink te snijden in de subsidies aan een groot aantal culturele instellingen in de hoofdstad. Het gaat om een voor-advies dat is gepubliceerd in Het Parool. In de fotografie zijn Foam en ACF de klos, Het Maria Austria Instituut krijgt er vermoedelijk geld bij.
Tot nu toe kon Foam rekenen op een jaarlijke subsidie van 363 duizend euro. De Kunstraad vindt dat het museum niet aan de verwachtingen voldoet. Foam-directeur Marloes Krijnen zegt in Het Parool dat de bezoekersaantallen juist aantonen dat de formule van het museum succesvol is.

Ook het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF) dreigt zijn gemeentelijke bijdrage van 142 duizend euro te verliezen. Vier jaar geleden kreeg het ACF nog een positief advies. Directeur Bob van den Berg in Het Parool: ‘We werden de hemel in geprezen. Maar wij zijn de afgelopen jaren niet veranderd, daarom vind ik dit advies onbegrijpelijk.’ Volgens Van de Berg brengt de Kunstraad met het advies om zeep wat recentelijk door ACF en Foam is opgebouwd: ‘De laatste jaren ontstaat er eindelijk weer iets op het gebied van fotografie, lange tijd was er niets in Amsterdam. Het is wrang dat ze dat, nu het eindelijk weer een beetje vorm krijgt, onderuit halen.’

Overigens kregen ook veel andere kunstinstellingen een negatief advies, van Pianolamuseum tot Stedelijk Museum en Carr├ę. Instellingen kunnen de komende weken de Kunstraad van repliek dienen. Op 10 mei wordt het definitieve advies verwacht, waarna Belliot nog voor de zomer de knopen zal doorhakken.