Foam gaat half jaar Felix Meritis runnen

Op donderdag 17 april opent Felix &Foam, een nieuw initiatief van Foam in samenwerking met Frame en restaurant Foyer, in het monumentale gebouw Felix Meritis in Amsterdam. Foam is door de gemeente Amsterdam gevraagd om de komende zes maanden verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoudelijke programmering van dit pand. Felix &Foam doet recht aan de historie van het gebouw door kunst en cultuur te programmeren in samenwerking met diverse partners, fotografen en kunstenaars, aldus een persbericht. Naast fotografie staan video, film, mode en design op het programma, met de nadruk op werk van jong en opkomend talent.

Het persbericht vervolgt:

Tot oktober 2014 is Felix &Foam de plek waar kunst, cultuur en evenementen samenkomen. De zeven zalen, de balie en de foyer van het pand worden gevuld met tentoonstellingen, filmvertoningen, installaties, een restaurant, verrassende winkels en een inhouse gallery. Ook zijn er presentaties, lanceringen, workshops en diverse evenementen. Twee keer per week wordt er een wisselend avondprogramma georganiseerd met muziek, theater en debatten. Iedere vrijdag is er Felix &Friday. Het pand zal zeven dagen in de week geopend zijn voor publiek, t/m 30 september 2014.

&Foam
Foam toont fotografie in twee tentoonstellingen met jong talent in de voormalige concertzaal. Gestart wordt met The Space Between Us, met werk van negen hedendaagse Nederlandse fotografen die ieder op geheel eigen wijze bezig zijn met het onderzoeken en verbeelden van het menselijk lichaam. Foams galerie Foam Editions presenteert bijzondere limited edition prints en de boekwinkel van Foam krijgt een prominente plek in het gebouw.

In samenwerking met diverse jonge kunstenaarscollectieven, wordt een openbare werkruimte ingericht waar bezoekers work in progress kunnen bekijken en waar snel wisselende tentoonstellingen en installaties worden gemaakt. Iedere maand presenteert een nieuw collectief werk. Gestart wordt met De Fotokopie, georganiseerd door Galerie de Schans.

Foam cureert bovendien samen met galerie Juliette Jongma een zaal waar films en videowerken worden getoond die verschillende vormen van performance binnen de kunstenaarspraktijk onderzoeken. Zo is onder meer werk van Annika Kahrs, Ursula Mayer en Mary Reid Kelley te zien. In de voormalige theaterzaal wordt een gevarieerd programma met verschillende partners op het snijvlak van diverse kunstdisciplines georganiseerd zoals muziek-, dans- en theatervoorstellingen, debatten en meer. In de nok van het gebouw is een Camera Obscura geïnstalleerd en worden workshops gegeven.

Frame Stores
Frame Publishers heeft in samenwerking met ontwerpbureau i29 interior architects twee winkels ingericht, met een focus op mode en design. Deze bijzonder vormgegeven Frame Stores, een driedimensionale versie van het tijdschrift, bieden een podium voor nieuw talent, nieuwe producten en nieuwe merken uit de mode, kunst en design maar ook media, beauty en food. Uiteraard is er een collectie boeken en tijdschriften, met als basis de eigen collectie van Frame Publishers. Daarnaast zal Frame in deze ruimtes tal van evenementen organiseren, van lanceringen tot exposities en lezingen.

Foyer
In de voormalige Foyer van het gebouw starten jonge ondernemers een gelijknamig restaurant. Vanaf 2 mei serveert Foyer Hollandse gerechten in een modern jasje,voor zowel lunch als diner.

Lancering en opening Felix &Foam 17 april
Felix &Foam, Frame, Foyer &Friends wordt door Carolien Gehrels (wethouder Kunst & Cultuur) geopend voor publiek op donderdag 17 april, vanaf 18.00 uur.
Met optredens van de band My Baby, het Amsterdams Andalusisch Orkest, DJ Gauche Caviar en een live- set van Saux, georganiseerd door KLEAR, een concept van het collectief Jongens van de Wereld.

Felix &Foam, Frame, Foyer &Friends
Keizersgracht 324 Amsterdam
www.felixandfoam.org
Facebook: Felix &Foam

Openingstijden Felix &Foam
za-woe 11.00  19.00 uur
do/vrij 11.00  21.00 uur
Toegang gratis, met uitzondering van de avondprogramma’s/events.

Restaurant Foyer openingstijden
Opening: vrijdag 2 mei ma/di 11.00  19.00 uur woe/do/zo 11.00  01.00 uur vrij/za 1.001- 03.00 uur

AGENDA FELIX &FOAM

Vanaf 17 april:
&Foam Editions Books
De boekwinkel &Foam presenteert een zeer divers aanbod aan fotografieboeken, magazines, posters, notebooks en meer.
Foams Galerie Foam Editions biedt gelimiteerde prints van fotografen als Broomberg Chanarin, Awoiska van der Molen, Peter Puklus, Malick Sidibé en Raimond Wouda.
&Foam Exhibition
The Space Between Us
17 april t/m 22 juni 2014
Tentoonstelling waarin groep van negen hedendaagse Nederlandse kunstenaars, door middel van fotografie en soms film en video, de betekenis, waarde en representatie van het menselijk lichaam verkent en exploiteert. Met Melanie Bonajo, Koen Hauser, Jan Hoek, Elza Jo, Anouk Kruithof, Paul Kooiker, Stefan Ruitenbeek Jaap Scheeren en Willem Popelier.

Frame Store
Art | Beauty | Design | Fashion

&Foam Collaborate
Maandelijks wisselende kunstenaarscollectieven houden open atelier en presenteren werk, op uitnodiging van Foam curator Kim Knoppers.
17 april De Fotokopie – Abel Minnée, Bonne Reijn en Guus Kaandorp.
1 mei 1⁄2 (Un Demi)

Frame Store
Books | Design | Magazines

&Foam Video
Driewekelijks programma met recente films en videowerken gecureerd door galeriehouder Juliette Jongma en Foam curator Claudia Küssel.
Het eerste op het programma is het meeste recente videowerk van Annika Kahrs (1984) Playing to the Birds. Hierin voert een pianist het pianoconcert Legende Nr. 1 van Franz Liszt op voor een heel speciale groep toehoorders. Liszt componeerde het virtuoze pianowerk geïnspireerd op de legende van Franciscus van Assisi die tot een groep vogels predikte en tot de slotsom kwam dat zowel dieren als planten over een ziel en een bewustzijn beschikken. | Annika Kahrs, Playing to the Birds, 2013, HDV-Video, colour, sound, 14 min, edition of 5 + 2AP Courtesy Peter Amby Gallery, Copenhagen.

&Foam Stage
Stage organiseert minimaal twee keer per week debatten en lezingen over diverse onderwerpen, maar ook voorstellingen met muziek, dans en theater. Iedere vrijdag is er Felix &Friday.

APRIL
Donderdag 17 april: OPENING met muzikale optredens van de band My Baby, het Amsterdams Andalusisch Orkest, DJ Gauche Caviar en een live-act van Saux, georganiseerd door KLEAR, een concept van het collectief Jongens van de Wereld.

Vrijdag 18 april: Felix&Friday met het Ahaddaf Quartet. Onder leiding van de getalenteerde luitspeler Mohamed Ahaddaf, speelt het kwartet combinaties van Arabische flamenco, Jazz en Latin met live electronics en hedendaagse improvisatie. www.ahaddafquartet.com

Vrijdag 25 april: Felix&Friday met Lost&Found. Een avond met verdwaalde beelden en geluiden. Kunstenaars, schrijvers en muzikanten laten work in progress zien, experimenteren of tonen werk dat (nog) niet in hun oeuvre past. Een specifiek en uniek podium voor divers en hybride werk dat in een museaal circuit geen plaats heeft. www.lost.nl

MEI
Donderdag 8 mei: College Club. Op 8 mei start in Felix&Foam de eerste editie van een serie colleges met sprekers Dick Swaab, Twan Huys en Oene Dijk. College-Club organiseert sinds 2012 avondcolleges voor young professionals met onderwerpen die variëren van het maakbare brein, Superdutch, van Bach tot Stravinsky, de nieuwe economie, tot de opkomst en ondergang van de rede. www.college-club.nl