&Foam in het teken van het fotoboek

Van 29 maart tot en met 26 mei 2013 zal &Foam, de winkelruimte annex projectruimte van Foam aan de Vijzelstraat, volledig in het teken staan van het fotoboek. &Foam zet fotoboeken in de ‘spotlight’ met presentaties die licht werpen op het ontwerpproces, installaties, signeersessies en een aanbod van de beste internationale fotoboeken van dit moment. De opening zal plaatsvinden op donderdag 28 maart.
Tot eind mei zijn er diverse evenementen bijBooks &Foam, zoals de presentatie van het boekWAITS/CORBIJN `77-`11op 5 mei. Anton Corbijn zal de fotoboeken signeren. Daarnaast wordt er met uniek materiaal, afkomstig van Anton Corbijn en Tom Waits zelf, een uitgebreid ‘mood board’ gemaakt, om zo een inkijk te geven in het ontwerpproces van het boek. Tijdens de signeersessie zal de band Orkater/The Sadists, nummers van Tom Waits ten gehore brengen.

Andere evenementen bij Books&Foam zijn de lancering van het dummy issue van Foam Magazine en een speciale avond in het kader van Das Magazin Festival op 18 mei. Ook heeft Foam heeft acht (inter)nationale deskundigen uit het fotografieveld gevraagd een curated bookshelf te verzorgen, met de volgens hen vijf beste fotoboeken van 2012. Martin Parr en Alec Soth zijn twee van de acht deskundigen die hebben bijgedragen aan een selectie voor op de curated bookshelf.

In de ruimte van Books &Foam worden diverse fotografische projecten en werken gepresenteerd die te maken hebben met de wereld van boeken. Werk van jonge talenten als Peter Puklus en Sara Cwynar hebben hier een plek, maar er is ook werk van gerenommeerde namen. Zo presenteren Erik Kessels en Paul Kooiker onder de titel Terribly Awesome Photobooks een eigen visie op het fotoboek in de vorm van een uitzonderlijke uitstalling. Joerg Colbergtoont een projectie waarin hij fotoboeken bespreekt en The One Minutes presenteert, een nieuwe thematische selectie van één-minuten video’s over boeken.

Van zes nog te verschijnen fotoboeken wordt het ontwerpproces inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van eerste ideeën en schetsen, e-mail correspondentie tussen fotograaf en ontwerper, dummy’s en testprints, wordt op associatieve wijze inzicht gegeven in het ontwerpproces.De zes publicaties variëren van het eerste boek van Rinko Kawauchi & Hans Gremmen, de laatste publicatie van Johannes Schwartz & Experimental Jetset, tot het nieuwe boek van Marnix Goossens, ontworpen door Remco van Blade.

Het winkelaanbod van &Foam zal bestaan uit zowel limited editions als boeken voor de kleine beurs, waaronder boeken uitgegeven door MACK en Dashwood books.

&Foam
?Vijzelstraat 78
?1017 HL Amsterdam
?info@foam.org
?www.foam.org/andfoam