Foam introduceert eigen collectie

Twaalf jaar na de opening toont Foam nu voor het eerst zijn vaste collectie. Hiermee is het instituut volgens de traditionele opvatting uitgegroeid tot volwaardig museum. Het museum verzamelt sinds 2007 werk van voornamelijk jong talent.

Foam heeft inmiddels 450 werken in bezit. De collectie is een weerspiegeling van de tentoonstellingen van Foam en legt de nadruk op jong talent. Foam kiest hierbij kunstenaars uit die zij als veelbelovend beschouwen en volgt deze in de loop van hun carrière. Dit leidt mogelijk naar vervolgaankopen.

In de expositie, toepasselijk getiteld Reflected, wordt een selectie getoond uit deze collectie. Hiermee laat Foam ook de complexheid zien van de hedendaagse fotografie. Veel van het werk bevind zich op de grenzen van het medium fotografie en laat raakvlakken zien met onder andere videokunst en sculpturaal werk.

Foam onderscheidt zich met zijn collectie van de al bestaande fotografiecollecties, die veelal zijn gericht op het verleden. In plaats daarvan richt het museum zich op het heden en de toekomst van de fotografie.

Reflected – Works from the Foam Collection is van 16 mei t/m 2 juni te zien in Foam

www.foam.org