Foam Paul Huf Award 2013 voor Onorato & Krebs

Dinsdagmiddag zijn Tayo Onorato & Nico Krebs (Zwitserland, 1979) door een internationale jury tot winnaar van de Foam Paul Huf Award 2013 gekozen. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van 20 duizend euro en een project in samenwerking met Foam.

Het persbericht van Foma meldt verder:

Het duo Onorato & Krebs is gekozen uit 84 genomineerden afkomstig uit de hele wereld. Dit jaar kwamen 34 genomineerden uit Europa, 12 uit Azië, 15 uit Noord Amerika, 9 uit Zuid Amerika, 7 uit Afrika en 7 uit het Midden-Oosten.

Directeur van Foam, Marloes Krijnen, over de Foam Paul Huf Award: “Ik ben ontzettend trots op het bestaan én de continuïteit van de Foam Paul Huf Award. Ieder jaar zien we weer veel nieuw, kwalitatief hoogstaand werk. Naast het Foam Magazine Talent Issue en Unseen, de internationale fotografiebeurs die in september plaatsvindt op het Westergasterrein in Amsterdam, sluit de award naadloos aan bij onze activiteiten in het kader van de doelstelling van Foam om internationaal, jong fotografietalent te ontdekken en te steunen.”

De jury kwam vol verwachting bij elkaar en was zeer onder de indruk van de diversiteit en de inhoudelijke kwaliteit van het zeer uiteenlopende werk van de genomineerden dat het volledige fotografische spectrum besloeg. De jury stelde: “Onze shortlist bestond uit een selecte groep fotografen met zeer uiteenlopende creatieve invalshoeken, van hedendaags documentaire strategieën tot conceptuele en autonome methodes. In het werk van het artistieke koppel Taiyo Onorato & Nico Krebs herkennen wij zowel een speelse als diepgaande omgang met thema’s die raken aan de essentie van de fotografie. Wij zijn zeer verheugd hen unaniem de Foam Paul Huf Award toe te kennen.

Darius Himes, voorzitter van de jury: "Als ware illusionisten die met opzet de grenzen van het medium tarten, betrekken Onorato&Krebs op bekwame wijze het publiek bij hun werk en brengen iets van de magie over die aan de basis ligt van het maken van fotografische beelden."

De jury bestond uit:
Darius Himes, juryvoorzitter (directeur Fraenkel Gallery, San Francisco/mede-oprichter Radius Books, VS)
Anne-Marie Beckmann (curator Art Collection Deutsche Börse, Frankfurt, DE )
Emma Bowkett (fotoredacteur Financial Times Weekend Magazine, Londen, UK)
Eder Chiodetto (curator fotografie Museum of Modern Art of São Paulo, São Paulo, BR)
Stefano Stoll (directeur Festival Images, Vevey, CH)

De Foam Paul Huf Award wordt sinds 2007 door Foam georganiseerd. De Award richt zich volledig op jong, internationaal fotografietalent. In de afgelopen jaren won een inmiddels indrukwekkende lijst internationale, zeer talentvolle fotografen de prijs:
2012 – Alex Prager (1979, VS);
2011 – Raphaël Dallaporta (1980, Frankrijk);
2010 – Alexander Gronsky (1980, Estland);
2009 – Leonie Hampton-Purchas (1978, Engeland);
2008 – Pieter Hugo (1976, Zuid-Afrika);
2007 – Taryn Simon (1975, VS) en Mikhael Subotzky (1981, Zuid-Afrika).

Foam heeft een bijzondere band met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

Website van de winnaars: www.tonk.ch

www.foam.org