Foam Paul Huf Award 2015 voor Japanse Momo Okabe

Een internationale jury heeft vandaag Momo Okabe (1981, Japan) gekozen als winnaar van de Foam Paul Huf Award 2015. Okabe won de prijs voor haar projecten Dildo en Bible over haar relatie met twee van haar transgender geliefden die ze volgt tijdens hun periode van transformatie. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van € 20.000 en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Het persbericht van Foam meldt verder:

De Foam Paul Huf Award heeft dit jaar een zeer gevarieerd aantal portfolio’s vanuit de hele wereld aangetrokken. De jury koos Momo Okabe als winnaar uit een totaal van 100 genomineerden, afkomstig uit 26 landen.

Het juryrapport stelt: “De diversiteit en hoge kwaliteit van de genomineerden zorgden voor een levendige discussie tijdens de jurering. De zeer uiteenlopende perspectieven op het medium fotografie, die door deze jonge kunstenaars wordt getoond, onderstrepen de openheid van geest en de conceptuele benadering die zo tekenend was voor Paul Huf. Wij zijn verheugd te kunnen zeggen dat wij Momo Okabe unaniem hebben gekozen als winnaar van dit jaar. Wij zijn onder de indruk van de emotionele kracht van haar projecten en de zeer persoonlijke aard van haar werk. Momo combineert tederheid met een rauwe intimiteit, wat zichtbaar wordt door haar specifieke gebruik van kleur, de verscheidenheid van haar onderwerpen en de gevoelige wijze waarop zij een belangrijk en complex sociaal onderwerp als transseksualiteit benadert. Zij opereert vanuit een traditie binnen de Japanse fotografie, die zeer hoog staat aangeschreven, maar creëert daarin een unieke esthetiek die geheel de hare is.”

Directeur van Foam, Marloes Krijnen, over de Foam Paul Huf Award: “Het is inmiddels de negende keer dat we de deze prijs voor jong fotografietalent organiseren en ik ben bijzonder trots op het bestaan én de continuïteit ervan. Ieder jaar zien we de kwaliteit van het werk stijgen. Naast het Foam Magazine Talent Issue en de internationale fotografiebeurs Unseen, sluit de award naadloos aan bij al onze activiteiten in het kader van Foams doelstelling om internationaal, jong fotografietalent te ontdekken en te steunen.”

De jury bestond uit:
Christopher McCall (juryvoorzitter, directeur Pier24 Photography, San Francisco, Verenigde Staten)
Felix Hoffmann (hoofd curator C/O Berlin, Berlijn, Duitsland)
Whitney Johnson (adjunct directeur fotografie National Geographic, Washington DC, Verenigde Staten).
Adam Mazur (curator en hoofdredacteur SZUM Magazine, Warschau, Polen)
Brett Rogers (directeur The Photographers’ Gallery, Londen, Verenigd Koninkrijk)

De Foam Paul Huf Award is dit jaar voor de negende keer georganiseerd. Sinds 2007 richt de Foam Paul Huf Award zich volledig op jong, internationaal fotografietalent. In de afgelopen jaren won een inmiddels indrukwekkende lijst internationale, zeer talentvolle fotografen de prijs:
2014 – Daniel Gordon (1980, Verenigde Staten)
2013 – Taiyo Onorato & Nico Krebs (1979, Zwitserland)
2012 – Alex Prager (1979, VS);
2011 – Raphaël Dallaporta (1980, Frankrijk);
2010 – Alexander Gronsky (1980, Estland);
2009 – Leonie Hampton-Purchas (1978, Engeland);
2008 – Pieter Hugo (1976, Zuid Afrika);
2007 – Taryn Simon (1975, VS), en Mikhael Subotzky (1981, Zuid Afrika).

De tentoonstelling met het werk van Momo Okabe zal van 28 augustus t/m 25 oktober 2015 zien zijn in Foam.

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

foam.org