Foam Paul Huf Award voor Raphaël Dallaporta

De Franse fotograaf Raphaël Dallaporta (1980) is deze week door een internationale jury als winnaar gekozen van de Foam Paul Huf Award 2011. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar. Naast een geldbedrag van 20.000 euro hoort bij de prijs een tentoonstelling in Foam van 9 september t/m 26 oktober 2011.
Het persbericht van Foam meldt verder:

De winnaar is gekozen uit 81 genomineerden afkomstig uit de hele wereld. Er kwamen 25 genomineerden uit Europa, 7 uit Azië, 17 uit Noord Amerika, 3 uit Zuid Amerika, 15 uit Afrika en 14 uit het Midden Oosten.

"De jury was erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van het genomineerde werk. Gezien de grote verscheidenheid waarop fotografie zich tegenwoordig manifesteert, was het een uitdaging om werk te vergelijken met een sterk uiteenlopende esthetiek.", aldus de jury, die uiteindelijk unaniem voor de Franse fotograaf Raphaël Dallaporta koos.

Ten aanzien van het werk van de winnaar merkt François Hébel (voorzitter van de jury) op: "Dallaporta koppelt engagement aan een sterk analytische benadering van maatschappelijke perversiteiten. Zijn compromisloze, conceptuele en uiterst creatieve benadering maken van hem een authentiek kunstenaar die zich onderscheidt binnen de jonge generatie fotografen."

De jury bestond uit:
Francois Hébel, Voorzitter (Frankrijk, directeur internationaal fotografiefestival Les Rencontres d’Arles)
Elie Domit (Dubai, artistiek directeur van The Empty Quarter Gallery)
Nathalie Herschdorfer (Zwitserland, directeur van internationaal fotografiefestival Alt. +1000 en curator)
Annaleen Louwes (Nederland, fotograaf)
Davide Quadrio (China, oprichter en directeur van Arthub Asia)

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

Extra informatie over de winnende series:

Landmines
De landmijnen van Raphaël Dallaporta bezitten een grote schoonheid: klein, met aangename kleuren en vormen die perfect zijn voor de taak die zij moeten vervullen. Op een elegante manier gefotografeerd, op een eenvoudige manier ingelijst en overtuigend gepresenteerd zijn zij in eerste instantie opmerkelijk door hun esthetische kwaliteit. Tot men zich realiseert dat ze slechts één doel hebben: pure wreedheid.

Domestic Slavery
Raphaël Dallaporta (fotografie) en Ondine Millot (tekst) behandelen de tragische realiteit van ‘domestic slavery’: mensen, veelal niet-geregistreerde immigranten, die tegen hun wil vastgehouden worden op plekken waar hun stem niet klinkt. Alhoewel hun namen zijn aangepast, zijn hun verhalen waarachtig. Dallaporta’s afstandelijke, onsentimentele beelden van de gebouwen waar deze moderne slaven zich bevinden, zijn getuigen van de banaliteit van alledaagse onmenselijkheid.

Fragile
De serie Fragile heeft een vergelijkbare aanpak: de organen van overleden mensen zijn terzijde gelegd – als bewijsmateriaal – om de doodsoorzaak vast te stellen. Ook nu is het object frontaal en afstandelijk vastgelegd. De kracht van Dallaporta’s werk komt voort uit de confrontatie van ‘neutrale’ beelden en teksten die gaan over menselijk lijden.v

www.raphaeldallaporta.com