Foam: ruim 181 duizend bezoekers in 2010

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam trok in 2010 181.512 bezoekers. Dat zijn er wat minder dan in 2009 (193.956 bezoekers), maar in dat jaar was Richard Avedon een ware publieksmagneet. In een persbericht meldt Foam dat het overzicht van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin in 2010 de drukst bezochte tentoonstelling was: ’55 duizend internationale bezoekers.’
Het persbericht van Foam vervolgt:

Foam was het eerste museum ter wereld dat de spectaculaire overzichtstentoonstelling van 25 jaar werk van dit wereldberoemde fotografen duo toonde. Ook de onlangs geopende tentoonstelling W. Eugene Smith – More Real than Reality, nog te zien t/m 16 maart 2011, belooft een grote publiekstrekker te worden. Andere tentoonstellingen die veel belangstelling genereerden waren onder anderen die van Nederlandse fotografen Johan van der Keuken en Ari Marcopoulos, Paul Graham en Magnumfotograaf Jim Goldberg (US).

Herhaalbezoek
Door de zeer diverse programmering was er in 2010 veel herhaalbezoek voor de tentoonstellingen in het museum. Het jaar werd afgesloten met veel aandacht van de pers en het publiek vanwege de tentoonstellingen met foto’s van van Ahmet Polat, Joan Fontcuberta en Johan van der Keuken (samengesteld door Willem van Zoetendaal en Noska van der Lely).

Jong talent
Foam toonde net als andere jaren naast grote internationale namen ook werk van onbekend talent in kleine, snel wisselende tentoonstellingen. In de bibliotheek op de derde verdieping (Foam 3h) was er dit jaar naast jong Nederlands talent ook werk te zien van internationale fotografen. In 2010 waren dit onder anderen Mylou Oord, Linus Bill (Zwitserland), Simon Wald-Lasowski, Eva Marie Rødbro (Denemarken) en de Franse fotografen Alexandre Maubert, Justine Pluvinage en Vera Schöpe.

Foam 10 jaar: What’s Next?
In 2011 viert Foam haar 10 jarig jubileum en dit brengt vele bijzondere tentoonstellingen en evenementen met zich mee. Het 10-jarig bestaan is voor Foam geen reden om terug te kijken maar om de blik op de toekomst te richten. Hierbij stelt Foam de vraag ‘What’s Next?’. Een vraag naar de toekomst; van de fotografie, van de fotograaf, van het fotografiemuseum en de toekomst van de museumbezoeker. In dit kader worden er in 2011 diverse activiteiten georganiseerd waarbij deze vraag achtereenvolgens wordt voorgelegd aan verschillende experts en aan het publiek. De toon is alvast gezet met het eerste ‘What’s Next?’ katern bij Foam Magazine #25/Traces.

Tentoonstellingen 2011
Verder staan er voor 2011 tentoonstellingen op het programma van onder anderen Dana Lixenberg, Misha de Ridder en Anton Corbijn. Daarnaast zal Foam Antiphotojournalism presenteren; een bijzondere thematentoonstelling met werk van diverse fotografen, over de ontwikkeling en de verschillende vormen van fotojournalistiek.
Ook zijn er het komende jaar weer diverse lezingen, film- en discussieavonden, tentoonstellingen op locatie en bijzondere educatieve programma’s.

www.foam.nl