Foam telde 127 duizend bezoekers in 2008

In 2008 bezocht een recordaantal bezoekers Foam_Fotografiemuseum Amsterdam. Eind oktober ontving Foam reeds de 100 duizendste bezoeker. Het totaal aantal bezoekers in 2008 komt uit op 127.246.

Het integrale persbericht:

De tentoonstellingen ‘Weegee – uit de collectie Berinson, Kors’ Keuze’ van Kors van Bennekom en ‘The Hyena & Other Men’, van de Zuid Afrikaanse Pieter Hugo trokken veel aandacht in 2008. Het internationale tweejaarlijkse fotografiefestival Foam_fusion, dat dit jaar in mei werd georganiseerd, is zeer goed bezocht door een gevarieerd publiek en vele nationale en internationale gasten. Ook was er in 2008 veel herhaalbezoek vanwege de diverse, en regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Wederom goed bezocht in 2008 waren de tentoonstellingen van jong talent in de bibliotheek op de 3e verdieping: Foam_3h. Foam besteedt door middel van kleine tentoonstellingen regelmatig aandacht aan het werk van net afgestudeerde fotografen. De bibliotheek is Foam’s locatie voor deze kleine, snelwisselende tentoonstellingen. In 2008 was er weer veel bijzonder en divers jong talent te zien in Foam_3h waaronder tentoonstellingen van Joost Vandebrug, Ruth van Beek, Stella Faber, Audrey Corregan, Erik van der Weijde en de onlangs geopende tentoonstelling van Monika Bylskiete.

Het jaar werd afgesloten met flinke drukte vanwege de recentelijk geopende expositie van Viviane Sassen ‘Flamboya’ en de zeer gewaardeerde tentoonstellingen ‘In the Street’ van Helen Levitt en ‘Fotografische verkenningen’, van Kees Scherer. Deze drie tentoonstellingen zijn nog te zien t/m 18 januari 2009.

Foam begint het nieuwe jaar met de tentoonstelling ‘Richard Avedon – Photographs 1946 – 2004’. Dit retrospectief wordt wereldwijd slechts op zes plekken getoond, onder meer in Milaan, Parijs en Berlijn. De tentoonstelling in Foam is de laatste mogelijkheid om dit overzicht in Europa te zien. Hierna reist de tentoonstelling alleen nog door naar het San Francisco Museum of Modern Art. De tentoonstelling, die het volledige museum zal beslaan is in Foam te zien van 13 februari t/m 13 mei 2009. Het retrospectief omvat meer dan 200 werken: van Avedon’s eerste foto’s, gemaakt in Italië in 1946, tot zijn laatste portretten, gemaakt kort voor zijn dood in 2004. Het is de eerste keer dat een dergelijk overzicht van zijn oeuvre in Nederland te zien is.

Verder staan er voor 2008 onder andere tentoonstellingen van Massimo Vitali, Guy Tilim, Charlotte Dumas, Sanne Sannes en Alexander Rodchenko op het programma. Daarnaast zal Foam ook weer diverse lezingen, film- en discussieavonden, tentoonstellingen op locatie en bijzondere educatieve programma’s presenteren.