Foam trekt in 2011 nog meer bezoekers

Foam heeft in 2011 meer dan 210.500 bezoekers ontvangen. In 2010 bezochten 181.512 fotografieliefhebbers het museum. Dit is een fantastisch resultaat in het jaar dat Foam haar tienjarig bestaan viert, aldus een persbericht van het museum.
Goed bezochte tentoonstellingen dit jaar waren de overzichtstentoonstelling van het werk van W. Eugene Smith en de tentoonstelling inward and onwards van Anton Corbijn. Ook de thematentoonstelling Antiphotojournalism trok veel bezoekers. De tentoonstelling Still/Life, met werk van in Nederlands opgeleide fotografen, getoond in het najaar, werd eveneens zeer goed gewaardeerd. De tentoonstelling The Future of the Photography Museum was het sluitstuk van het jubileumjaar. Voor deze tentoonstelling onderzochten gastcuratoren Lauren Cornell (New Museum New York), Jefferson Hack (Dazed&Confused, Londen), Erik Kessels (KesselsKramer, Amsterdam) en Alison Nordström (George Eastman House, Rochester) verschillende manieren waarop fotografie in een museum getoond kan worden.

Naast grote internationale namen toonde Foam het afgelopen jaar ook werk van onbekend talent in kleine, snel wisselende tentoonstellingen. In Foam 3h was er dit jaar een opvallend project van Willem Popelier te zien. Hij volgde een tweetal tienermeiden online en maakte een tentoonstelling met hun foto’s en tweets. Daarnaast waren o.a. Anne Schwalbe en Joris Janssen te zien. Bovendien maakte Foam Magazine dit jaar voor het eerst een tentoonstelling van de inzendingen van het jaarlijkse Talent Issue in de nieuwe locatie op de Vijzelstraat.

Foam 10 jaar: What’s Next?
Foam vierde in 2011 haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Foam onder de naam What’s Next? een project opgezet dat onderzoek doet naar de toekomst van de fotografie.

Gedurende haar jubileumjaar heeft Foam de vraag ‘What’s Next?’ op verschillende plekken en aan verschillende mensen gesteld. Wat brengt de toekomst voor de fotografie? Voor fotografen? Voor fotografie-instellingen? Voor Foam? In dit kader zijn er in 2011 diverse activiteiten georganiseerd waarbij deze vraag achtereenvolgens is voorgelegd aan verschillende experts en aan het publiek. In april was er een expert meeting en in juli maakte Foam een tentoonstelling en randprogramma op het internationale fotografiefestival Les Rencontres d’Arles (FR).

Activiteiten in 2012
Begin 2012 staan er een drietal bijzondere tentoonstellingen op de agenda: een overzicht van het werk van Joel Sternfeld, één van de pioniers van de kleurenfotografie, het autobiografische werk van conflictfotograaf Stanley Greene en een project van Sara-Lena Maierhofer over meesteroplichter Clark Rockefeller.

In het najaar van 2012 zal Foam alle zalen van het museum wijden aan het werk van één fotograaf, de legendarische fotografe Diane Arbus.

Ook lanceert Foam in 2012 Unseen, de eerste internationale fotobeurs van Nederland in september 2012. Unseen is het podium voor jong talent, voor galeries met nieuw werk en voor fotografen met ongekend werk. Een nieuwe bron van inspiratie voor internationale verzamelaars en fotografieliefhebbers.

Ook zijn er het komende jaar weer diverse lezingen, film- en discussieavonden, tentoonstellingen op locatie en bijzondere educatieve programma’s.