Foam_magazine herrijst

Vanaf december 2006 ligt Foam_magazine weer in de winkel. Na het faillissement van uitgever Artimo, in november 2005, gaan de oorspronkelijke initiatiefnemers van het magazine, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en communicatiebureau Vandejong het internationale fotografietijdschrift nu zelf uitgeven. De eerste editie wordt gepresenteerd in november in Parijs tijdens Paris Photo.
Foam en Vandejong zien in het magazine een groeiende potentie op basis van de wereldwijde aandacht die het blad heeft gekregen, de positieve kritieken uit de vakwereld en toekenning van verschillende prijzen, aldus een persbericht: “In de nieuwe opzet wordt het tijdschrift internationaal breed in de markt gepositioneerd. Foam_magazine zal zijn onderscheidende karakter behouden: een tijdschrift als expositieruimte. De kern van het tijdschrift vormt een steeds wisselend thema dat door verschillende fotografen, ieder met een eigen werk(stijl), door middel van een uitgebreid portfolio wordt belicht. Dit leidt tot verrassende combinaties die, mede door de onderscheidende vormgeving en het kwalitatief hoogstaande drukwerk, het magazine tot een tijdloos ‘bewaar-object’ maken.”

“Foam_magazine gaat niet óver fotografie, maar ís fotografie,” aldus het credo. Het tijdschrift laat fotografie in al haar gedaanten zien. Ook is er meer ruimte voor nieuws en actualiteiten uit de fotografiewereld. Foam_magazine zal aan het begin van elk seizoen verschijnen. Het is de bedoeling om telkens half december, half maart, half juni en half september met een nieuwe editie te komen.

Eerder zijn acht nummers van Foam_magazine verschenen. Het eerste nummer ‘Dutch Delight’ is inmiddels een collector’s item, aldus het persbericht. Daarop volgden onder andere de nummers met de thema’s ‘Near’, ‘Sport’, ‘Self’ en als laatste verscheen nummer #8: ‘Sidewalk’. Eén jaar na het verschijnen van het laatste nummer krijgt Foam_magazine nog steeds internationale aandacht. Momenteel wordt Foam_magazine tentoongesteld in de Visionaire Gallery in New York als één van de ‘best of contemporary independent publishing’ (t/m 3 november 2006).

Foam_magazine werd eerder onderscheiden met een ADCN Zilveren lamp (2004) en ontving van de New Yorkse Art Directors Club een ‘distinctive merit’ (2005).