Focus viert 100 jaar met extra dik magazine

Fotografiemagazine Focus bestaat 100 jaar. Om dat kracht bij te zetten verscheen vorige week de 188 pagina’s tellende jubileumeditie: de Focus 100 met 100 eigentijdse fotografen die niet mogen worden gemist, aldus een persbericht.

Het bericht van Focus vervolgt:

Het toonaangevende tijdschrift is een kweekvijver voor talent. Grootheden als Erwin Olaf en Carl de Keyzer zetten door Focus hun eerste stap naar roem. Met de Focus 100 eert het tijdschrift het verleden en viert het de toekomst. Door talent van vandaag en morgen te presenteren.

Al 100 jaar is Focus hét platform voor fotografie, uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende fotografietijdschriften in de wereld. Hoofdredacteur Remco de Graaf: “Een tijdschrift dat vandaag de dag zijn 100 jarige bestaan mag vieren, is met recht een mijlpaal of zelfs een unicum. Sinds de oprichting door Adriaan Boer in januari 1914 heeft Focus wereldoorlogen doorstaan, watersnoodrampen getrotseerd en economische crisissen overleefd. De lijst met gebeurtenissen van de afgelopen 100 jaar is even indrukwekkend als lang. Met de Focus 100 wordt Focus nog meer een springplank voor talent binnen de fotografie. Het fotografiemagazine heeft een rijke historie op dit vlak. Grootheden als Ed van der Elsken, Henri Berssenbrugge, Bern. F. Eilers, Martien Coppens en, recenter, Erwin Olaf, Carl de Keyzer, Inez van Lamsweerde en Rineke Dijkstra zetten allemaal door Focus hun eerste stap naar roem. Met onze jubileumeditie kijken we niet terug, maar juist naar de toekomst. Omdat talenten van vandaag de grootmeesters van morgen kunnen zijn.”

Focus is medeoprichter van EISA, de European Imaging and Sound Association. Dit samenwerkingsverband van 50 vaktijdschriften uit Europa rijkt jaarlijks de toonaangevende EISA Awards uit.

Naast de tijdschriften geeft Focus ook vele boeken uit. Met succes: Het Fotoboek van toenmalig hoofdredacteur Dick Boer ging maar liefst 300.000 keer over de toonbank.  De laatste 30 jaar zijn ruim 140 titels verschenen. Waaronder de 15-delige reeks monografieën van Nederlandse fotografen. Erwin Olaf gaf hier zijn eerste boeken uit Carl de Keyzer en Willem Diepraam. Van Focus redacteuren Mich Buschman en Frans Barten zijn de handboeken over fototechniek verschenen.

www.focusmedia.nl