Fodeco houdt failliete Fimex en Camex deels overeind

Vorige week donderdag sprak de rechtbank van Haarlem het faillissement uit van de firma Fimex. Er is inmiddels een nieuwe eigenaar. Voor 14 medewerkers is geen plaats meer in de nieuwe organisatie.
Fimex bestond uit een centraal magazijn/kantoor in Purmerend en uit acht winkels onder verschillende namen: vijf zaken in Amsterdam en verder filialen in Arnhem, Eindhoven en Zaandam. Deze fotozaken blijven open. In principe onder hun eigen naam, maar mogelijk gaan ze Camex Professional heten. Het bedrijf is gekocht door Fomex b.v., een nieuwe besloten vennootschap, waarin Fodeco b.v. uit Mijdrecht een belang heeft. Fodeco is in 1987 opgericht door algemeen directeur M. Fernhout sr. De firma voorziet 90 fotozaken in Nederland van foto-apparatuur en verwante artikelen.

Fimex/Camex had 49 mensen in dienst. De 35 medewerkers die meegaan in de doorstart van Fimex hebben een contract aangeboden gekregen waarbij zij minder gaan verdienen dan zij gewend waren. Het magazijn en kantoor in Purmerend worden opgeheven. Dat kost negen mensen hun baan. Daarnaast zijn vijf winkelmedewerkers ontslagen. Verschillende medewerkers zijn van mening dat het vooral de oudere werknemers betreft. Michael Fernhout jr., directeurlid van Fodeco, bestrijdt dit. Hij vertelde Photoq dat uitsluitend naar de kostenstructuur is gekeken en dat slechts de helft van het aantal werknemers is ontslagen van het maximale quotum dat met de curatoren is overeengekomen.