FoMu telt 500 duizendste bezoeker

Dinsdag 1 juni heeft het FotoMuseum in Antwerpen de bloemen klaar staan voor zijn halfmiljoenste bezoeker sinds de opening van zes jaar en twee maanden geleden.
Het persbericht van het museum:

Het FoMu beschikte na de verbouwing in 2004 over 3 extra tentoonstellingsruimten: de galerie (op de gelijkvloers), een ruimte op de 2e en eentje op de 4e verdieping. In de ruimte op de 4e verdieping verzorgen het FoMu en het M HKA afwisselend of samen het tentoonstellingsbeleid. Om de 4 maanden presenteert het FoMu nieuwe tentoonstellingen. Zowel thematische als monografische tentoonstellingen van nationale en internationale fotografen staan op het programma. De collectie wordt thematisch ontsloten. In de galerie kun je werk bekijken van vernieuwende fotografen.

Een aantal highlights van de afgelopen zes jaren

In de afgelopen zes jaar is het FoMu een vaste waarde geworden in het nationale en internationale museumlandschap. Het FoMu is dé plek voor fotografie en beeldcultuur, speelt een belangrijke rol in het ontdekken van jong talent, is het platform voor debat over fotografie, brengt jongeren en fotografie dichter bij elkaar en geeft nationaal en internationaal geronommeerde fotografen een plek. Sinds vorig jaar wordt het FoMu hiervoor ook beloond door de Vlaamse Gemeenschap met de landelijke erkenning van het museum.

Een greep uit de fotografen die in het FoMu tentoongesteld hebben de afgelopen zes jaren: Stephan Vanfleteren, William Klein, Erwin Olaf, Carl De Keyzer, Herman Selleslaghs, Geert van Kesteren, Michiel Hendryckx, Roger Ballen, Marc Lagrange, Albert Watson, Patrick De Spiegelaere, Guy Bourdin, …

Het FoMu profileert zich naar verschillende doelgroepen. We hebben workshops voor kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen en iedereen kan een rondleiding op maat volgen. Het meest trots zijn we op ‘FLUX’, een team van 20 jonge fotografen die de ambassadeurs zijn van het FoMu. Een jaar lang worden ze intensief begeleid, krijgen ze de kans om grote fotografen te ontmoeten, hun werk te presenteren in het FoMu en nieuwe projecten op te starten. Samen met villanella heeft het FoMu sinds dit jaar ook een virtueel broertje: KLICKR. Dit virtuele fotomuseum schrijft elke 3 maanden een opdracht uit waarrond jongeren kunnen fotograferen. De 44 beste inzendingen komen online en daarop kan iedereen stemmen. Wie de meeste stemmen krijgt, verovert een plaatsje in een tentoonstelling in het FoMu op het einde van het jaar. www.flux-fomu.be<http://www.flux-fomu.be/> www.klickr.be<http://www.klickr.be/>

Sinds mei dit jaar heeft het FoMu een nieuwe directeur: Elviera Velghe. Van 2004 tot en met januari 2009 was Christophe Ruys directeur van het FoMu. In afwachting van het aantreden van Elviera Velghe heeft Pool Andries, hoofd van de collectie, het beleid van het FoMu waargenomen. Het FoMu bezit een unieke collectie fotografische beelden en foto-apparatuur. Door deze verzameling meer gewicht te geven qua presentatie en ruimer te contextualiseren wil Elviera Velghe een breder en lokaler publiek aanspreken. Het museum bouwde al een mooie reputatie en expertise op door de jaren heen op het vlak van tentoonstellingen. Dit wil ze bestendigen en aanscherpen door de exposities meer te diversifiëren zodat het FoMu zowel in binnen- als buitenland garant zal staan voor kwaliteit en innovatie. Voor Elviera Velghe is naast de collectie het publiek de tweede belangrijke poot waarop een museum steunt. In het FoMu wil ze een dialoog creëren tussen collectie, maatschappij en (potentiële) bezoekers. De begrippen ’trendy, degelijk en dynamisch’ kleven voortaan vast aan dit museum van beeldcultuur.

Januari dit jaar presenteerde het FoMu de unieke tentoonstellingen ‘Congo (belge)’ van Carl De Keyzer, ‘Congo belge en images’ van Carl De Keyzer en Johan Lagae en ‘Bamako Encounters 2009 – Borders’ die goed waren voor 54 888 bezoekers. Een recordaantal!

Vorige week openden in het Fotomuseum Antwerpen (FoMu) vijf nieuwe tentoonstellingen: American Documents, Filip Tas, Jacky Lecouturier – POLAROIDS (en andere), Alain van Haver en Allan Sekula – Ship of Fools.

Meer: FoMu