Fonanza is Nederlands stock-alternatief

Hobbyfotografen en (semi)professionele fotografen kunnen nu hun foto’s verkopen op het Internet. Fonanza is een nieuwe Nederlandse website waar iedereen stockfoto’s kan publiceren en aanschaffen.

Bij het ontwikkelen van een website worden vaak foto’s gebruikt om het geheel er leuk uit te laten zien. Een foto schept sfeer, ondersteunt de tekst of beeld een handeling uit. De slagzin, ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’, geeft perfect weer waarom er foto’s op een website worden gepubliceerd. Het kan zijn dat er eigen foto’s worden gebruikt om een website aan te kleden, maar vaak wordt ervoor gekozen om stockfoto’s te gebruiken.

Stockfotografie kan gezien worden als een catalogus van foto’s met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Wanneer je een stockfoto koopt, koop je het recht om een foto te gebruiken. Een foto kan aan verschillende kopers verkocht worden en blijft altijd eigendom van de fotograaf.

Fonanza is een Nederlands alternatief voor de buitenlandse sites waar fotografen en kopers elkaar ontmoeten. Volgens Fonanza is de drempel vaak te hoog om foto’s van een buitenlandse site aan te schaffen. Het grootste struikelblok zou de betalingswijze zijn. Om te betalen maakt Fonanza o.a. gebruik van iDeal, de koper kan dan via de eigen bank het geld overmaken.

Fonanza maakt gebruik van credits. Tien credits kosten 11 euro en een foto kost 1 tot 5 credits, afhankelijk van het formaat. De fotograaf die zijn foto’s via Fonanza verkoopt, wordt uitbetaald als hij voor meer dan 25 euro aan foto’s heeft verkocht.

In een interview zegt Tally Schmeits van Fonanza: “De makers van Fonanza zijn werkzaam in de internetbranche. We merkten hier dat er een behoefte bestaat om tegen betaalbare tarieven stockfoto’s aan te schaffen. Er zijn veel bureaus voor stockfotografie, maar voor kleinere bedrijven zijn de tarieven hiervan erg hoog. Daarnaast ontdekten wij dat veel fotografen een platform zoeken om hun portfolio bekend te maken. Fonanza wil dit combineren en bemiddelen tussen koper en fotograaf.”

Inmiddels zijn er ongeveer 4 duizend foto’s te vinden op Fonanza. Er zijn 200 leden van wie er 100 foto’s hebben gepubliceerd. Om foto’s aan te schaffen moet je ook lid zijn. Een half jaar geleden werd Fonanza opgericht, maar het bestaan van de site werd niet aan de grote klok gehangen. De oprichters wilden het eerst rustig aankijken, zegt Christian Peeters van Fonanza. Nu er meer foto’s werden gepubliceerd werd besloten om het nieuws naar buiten te brengen. Sinds die dag is het aantal bezoekers en het aantal gepubliceerde foto’s toegenomen. De Fonanza redactie beoordeelt de foto’s altijd voor ze worden gepubliceerd om de kwaliteit te waarborgen.

www.fonanza.nl