Foto Bert Sissingh neemt licht weg

Onderstaande foto van Bert Sissingh hing tot voor kort op de vijfde verdieping van de Hoftoren, het Haagse hoofdkwartier van het ministerie van Onderwijs. Nu hangt-ie op de zevende. Lijkt omhoog, maar het is toch een degradatie: de vijfde verdieping is namelijk die waar de minister en staatssecretaris werken.
Ambtenaren zeiden dat de foto te confronterend is voor die plaats. Daarom hangt er nu een andere foto van Sissingh: zijn vader bij een auto in een Gronings landschap.
Ook op de gewraakte foto staat Sissinghs vader (87), die zijn handen ten hemel richt op de wijze van Zadkine’s beeld ‘De Verwoeste Stad’ dat in Rotterdam de verschrikkelijke bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gedenkt. Verder zien we de fotograaf die een replica van klei vervaardigt.
Een woordvoerder van Onderwijs noemde tegen de Volkskrant als officiële reden voor de fotoverhuizing dat de foto met man in onderbroek te veel licht wegnam. Bij de verplaatsing raakte het werk beschadigd. Het ministerie herstelt de schade. Sissingh heeft aan de opdracht een ‘heel naar’ gevoel overgehouden.